Chleb portugalski

chleb portugalski

Przepyszny chleb portugalski, który zachwycił mnie i moją rodzinę. Niesamowicie delikatny i mięciutki z chrupiącą skórką. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku prostych składników, które większość z Was posiada w swojej kuchni. Taki chlebek w połączeniu z masłem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!



Do upieczenia chleba portugalskiego potrzeba jedynie mąki, wody, suchych drożdży i soli. To tylko cztery proste składniki, z których można przygotować ten pyszny chlebek! Zapraszam do pieczenia!

PRZEPIS NA CHLEB PORTUGALSKI

Składniki

  • 720 g mąki pszennej
  • 550 g wody
  • 10 g drożdży suszonych
  • 15 g soli


Wykonanie

  • Do misy miksera przesiać mąkę, wlać wodę i mieszać przez około 5 minut, za pomocą końcówki do wyrabiania ciasta. Następnie przykryć i odstawić na 40 minut. 
  • Do mąki wymieszanej z wodą dodać drożdże oraz sól. Całość wyrabiać przez około 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
  • Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Ciasto wyłożyć na dużą blaszkę z piekarnika, wyścieloną wcześniej papierem do pieczenia i oprószoną mąką. Naciągnąć boki ciasta, nakładając je na pozostałą część, formując podłużny bochenek. 
  • W piekarniku na dolnej półce ustawić naczynie z wrzątkiem, wstawić blaszkę z ciastem i piec przez 25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec przez kolejne 30 minut. 
  • Chleb wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę do wystudzenia.


Chleb portugalski przepis
przepis na chleb portugalski


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 34

Dodaj komentarz

3 × 1 =