Chrupiące placki ziemniaczane na grubych oczkach to klasyka polskiej kuchni! Proste i klasyczne danie, które nigdy się nie nudzi! Złociste i chrupiące na zewnątrz i miękkie, delikatne w środku. Tak smakują idealne placki ziemniaczane! Są uwielbiane przez dzieci i dorosłych.
Dzięki użyciu tarki o grubych oczkach, placki zyskują cudowną teksturę, a po usmażeniu są mega chrupiące! Można je podać na wiele sposobów – z kwaśną śmietaną, gulaszem, a nawet jako samodzielną przekąskę z dodatkiem sosu czosnkowego. Przygotowanie tych placków jest łatwe i szybkie, a efekt zawsze pyszny! Zapraszam na przepis!
CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE NA GRUBYCH OCZKACH – PRZEPIS
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża marchewka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
Wykonanie
1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2. Marchewkę również obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
4. Ziemniaki odcisnąć z soku. Dodać marchewkę, cebulę, mąkę, jajko oraz sól i pieprz, wymieszać.
5. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki wykładać porcję masy i smażyć na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odsączyć za pomocą ręcznika papierowego.
6. Do placków ziemniaczanych polecam domowy gulasz węgierski lub domowy sos czosnkowy.