Chrupiące placki ziemniaczane na grubych oczkach

Chrupiące placki ziemniaczane na grubych oczkach

Chrupiące placki ziemniaczane na grubych oczkach to klasyka polskiej kuchni! Proste i klasyczne danie, które nigdy się nie nudzi! Złociste i chrupiące na zewnątrz i miękkie, delikatne w środku. Tak smakują idealne placki ziemniaczane! Są uwielbiane przez dzieci i dorosłych. 



Dzięki użyciu tarki o grubych oczkach, placki zyskują cudowną teksturę, a po usmażeniu są mega chrupiące! Można je podać na wiele sposobów – z kwaśną śmietaną, gulaszem, a nawet jako samodzielną przekąskę z dodatkiem sosu czosnkowego. Przygotowanie tych placków jest łatwe i szybkie, a efekt zawsze pyszny! Zapraszam na przepis!

CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE NA GRUBYCH OCZKACH – PRZEPIS

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża marchewka 
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu


Wykonanie

1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

2. Marchewkę również obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

3. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. 

4. Ziemniaki odcisnąć z soku. Dodać marchewkę, cebulę, mąkę, jajko oraz sól i pieprz, wymieszać.

5. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki wykładać porcję masy i smażyć na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odsączyć za pomocą ręcznika papierowego. 

6. Do placków ziemniaczanych polecam domowy gulasz węgierski lub domowy sos czosnkowy.



Chrupiące placki ziemniaczane na grubych oczkach przepis
Chrupiące placki ziemniaczane grubo ciachane
Chrupiące placki ziemniaczane na grubych oczkach przepis


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 556

Dodaj komentarz

siedemnaście + dwa =