Ciasto piernikowe

Ciasto piernikowe

Piernik to tradycyjne ciasto, bez którego nie wiele osób nie wyobraża sobie świąt. To wypiek typowo polski, na który przepis z pewnością znajdziecie w starych rodzinnych zeszytach z przepisami. Przepisów na świąteczny piernik jest naprawdę mnóstwo i są one bardzo różnorodne.



Inspirując się smakiem tradycyjnego piernika, postanowiłam przygotować ciasto piernikowe, przełożone delikatnym kremem na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Ciasto wyszło naprawdę przepyszne a swoim smakiem i zapachem nawiązuje do tematyki świąt.

Ciasto piernikowe, które przygotowałam, jest naprawdę bardzo proste w przygotowaniu, a swoim wyglądem przypomina tradycyjną wuzetkę, którą zapewne każdy z Was zna. To ciasto piernikowe wygląda bardzo elegancko i pięknie prezentuje się na talerzu. Idealnie sprawdzi się na święta, a także inne nadarzające się okazje. Zapraszam na przepis!

CIASTO PIERNIKOWE – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT 

  • 5 jajek rozmiar L
  • 120 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • szczypta soli

KREM

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

POLEWA

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki kakao

DODATKOWO

  • 1/2 słoika powideł śliwkowych


Wykonanie

  • Białka jajek (temperatura pokojowa) ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Podczas ubijania, stopniowo dodajemy cukier, ubijamy do uzyskania puszystej i sztywnej piany. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, jedno po drugim. 
  • Przesianą mąkę mieszamy z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i startą na tarce czekoladą. Całość przesypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. 
  • Gotową masę przekładamy na blaszkę 24×24 cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Całość wstawiamy di piekarnika, nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 35-40 minut, do suchego patyczka, grzanie góra-dół. 
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. 
  • Przestygnięty biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Jeden z nich smarujemy powidłem śliwkowym i wykładamy przygotowany krem. Całość przykrywamy drugim blatem biszkopta.
  • Polewa: Śmietankę kremówkę łączymy z czekoladą i kakao w kąpieli wodnej. Gotową polewę wykładamy na ciasto. 


Ciasto piernikowe z powidłem śliwkowym
Ciasto piernikowe przepis
Ciasto piernikowe z kremem


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

5 × trzy =