Pyszne ciasto śmietankowe z musem porzeczkowym. Jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Ciasto nie jest mdłe i słodkie, ponieważ słodycz kremu przełamana jest kwaśnym musem. Smakuje wyśmienicie!
Przepis na dużą blaszkę
Biszkopt:
Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Białka ubijamy na sztywną piane. Następnie stopniowo dodajemy żółtka oraz cukier.
- Wszystko razem ubijamy, tak aby powstała gęsta i puszysta masa.
- Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do momentu połączenia składników.
- Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 30 minut.
- Kiedy biszkopt wystygnie, dzielimy go na dwie części.
Masa:
Składniki:
- 1000 ml śmietanki 30%
- 6 łyżek cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
Dodatkowo:
- 2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki
- opcjonalnie na wierzch: maliny/wiórka kokosowe/ kakao/ starta czekolada
Przygotowanie:
- Schłodzoną śmietankę ubijamy śmietankę na sztywno.
- Następnie dodajemy cukier puder i serek mascarpone, miksujemy do połączenia.
- Masę dzielimy na dwie części.
Rada: Z uwagi na dużą ilość masy można składniki najpierw podzielić na pół (1 śmietanka, 1 serek, 3 łyżki cukru pudru) i zrobić osobno dwa razy taki sam krem.
Wykonanie:
- Pierwszą warstwę biszkopta smarujemy dżemem, następnie nakładamy jedną porcję masy.
- Kładziemy drugą część biszkopta i dociskamy.
- Smarujemy ponownie dżemem, a następnie pozostałą masą.
- Wierzch dekorujemy według własnych upodobań. Najlepiej smakuje z malinami lub kakao 🙂
Uwaga: biszkopt może ciemnieć od dżemu
Dobrze by było podawać wymiary blaszki,w której ma być upieczony biszkopt.
Tradycyjna blaszka 🙂
Jaka to jest tradycyjna blaszka?
36×24 🙂
Serek mascarpone to w jakiej ilości ma by 250g 500g bo pisze dwa opakowania ale jakiej pojemności
2 x 250g
Zrobiłam to ciasto . Jest bardzo pyszne dopiero na trzeci dzień jak już biszkopty wchłoną dżem z zmiękną . Polecam i dziękuję za przepis💖
Witam czy krem nie bedzie za rzadki
Nie 🙂
Dzień dobry,
Po dodaniu cukru pudru śmietanka się zważyła, robiłam dwa razy i dwa razy to samo.
Czemu?
Czy śmietanka była odpowiednio schłodzona? Jeśli będzie zbyt słabo schłodzona może się zwarzyć podczas ubijania. Można także schłodzić naczynie, w którym będzie się ubijać śmietankę – wstawiając je na chwilę do lodówki.
Śmietanka była z lodówki, ubiła się pięknie, dopiero po dodaniu cukru zaczęła się warzyć.
Trzeci raz zrobiłam bez cukru i taką rozłożyłam na ciasto.
Ile w końcu tej śmietany? W przepisie podane 2 x po 500 ml a w odpowiedzi 2xpo 250ml więc pytam ile?
W przepisie jest podane 2 x 500 ml śmietany kremówki a w komentarzach jest pytanie o serek mascarpone, którego idzie 2x 250 ml.
Reasumując 1l śmietany kremówki i 500 ml serka mascarpone 🙂