Ciasto ucierane zwane także jako ciasto piaskowe to jedno z najłatwiejszych i najszybszych w przygotowaniu wypieków. Jest ono bardzo delikatne, wręcz rozpływające się w ustach, Najlepiej smakuje z dodatkiem powidła lub owoców.
Ciasto ucierane to najłatwiejszy na świecie wypiek, który zawsze wychodzi. Poradzą sobie z nim nawet Ci, którzy będą piekły pierwsze ciasto w swoim życiu.
W naszym domu ciasto ucierane przygotowywane jest bardzo często. Tym razem przygotowaliśmy pyszne ciasto ucierane z powidłem jabłkowym. Smakuje obłędnie, sprawdźcie sami!
PRZEPIS NA CIASTO UCIERANE Z POWIDŁEM JABŁKOWYM
Składniki:
- 100 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek śmietany 12%
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody
- dżem jabłkowy 400g
Wykonanie:
- Ze wszystkich składników, prócz dżemu zagnieść ciasto.
- Podzielić je na 2 części (stosunek 2:3).
- Mniejszą cześć ciasta wstawić do lodówki.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (wymiar 20×20).
- Większą część ciasta wyłożyć na dno blachy, na to wysmarować dżem. Na wierzch przy pomocy tarki utrzeć kruszonkę z mniejszej części ciasta.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ciasto 40-50 minut, aż ładnie się zarumieni.