Dzisiaj propozycja na pyszne ciasto bez pieczenia na herbatnikach z masą chałwową. Doskonały deser na specjalne okazje, jak również na co dzień do popołudniowej kawy czy herbaty, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego.
Przepis na ciasto z chałwą bez pieczenia jest bardzo prosty i szybki. Przygotowanie tego deseru zajmuje nie więcej niż 30 minut, a smakuje obłędnie. Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta, to koniecznie musicie wypróbować tego smakołyku.
CIASTA Z CHAŁWĄ BEZ PIECZENIA PRZEPIS
Poziom trudności: łatwy | Czas przygotowania: 30 minut | Liczba porcji: forma 20×20 cm
Składniki
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 300 g masy krówkowej
- 100 g chałwy
- 60 herbatników maślanych
- 1 śmietan-fix
- 2 garści prażonych płatków migdałowych
Przygotowanie
- Schłodzoną śmietankę kremówkę oraz serek mascarpone umieszczamy w naczyniu i ubijamy na puszystą masę, pod koniec ubijania wsypujemy śmietan-fix. Następnie dodajemy masę krówkową, mieszamy szpatułką do połączenia. Na koniec dodajemy pokruszoną chałwę i ponownie mieszamy.
- Na dnie formy o wymiarach (20×20 cm) układamy warstwę herbatników. Wykładamy część masy i ponownie przykrywamy herbatnikami. Przekładamy produkty do wyczerpania (u mnie wyszło 5 warstw).
- Wierzch ciasta posypujemy prażonymi płatkami migdałów.
- Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.
Zapraszam również do obejrzenia krótkiego filmiku, w którym zobaczycie dokładnie krok po kroku jak został przygotowany ten pyszny deser.
Witam
Ciasto jest proste a zarazem pyszne
Polecam 😁
Witam. Chałwa jakiego smaku?
Użyłam waniliowej, bo jest najbardziej “neutralna”, ale można wybrać inną, wedle smaku 🙂
rewelacja!
robiłam, mega polecam
Czy można pominąć dodania masy krowkowej?
Można, ale ciasto będzie już miało zupełnie inny smak 🙂 Należy wówczas dodać do masy cukru cudru, bo jednak masa krówkowa osładza cały krem.