Ciasto z truskawkami i nutellą to niesamowicie smaczny wypiek, który zachwyci zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. W ostatnim czasie pomyślałam, by połączyć truskawki w galaretce z wkładką z nutelli i tak właśnie powstało ciasto z truskawkami i nutellą. Tego przepisu nie znajdziecie nigdzie, gdyż to moja inwencja twórcza. Puszysty biszkopt w połączeniu z delikatną masą śmietankową, truskawkami w galaretce i wkładką z nutelli smakuje naprawdę rewelacyjnie. Ciasto wyszło przepyszne!
Moje ciasto z truskawkami i nutellą wyszło dość wysokie. Przygotowałam je w formie 24×24 cm o wysokich rantach, ponieważ w tradycyjnej blaszce o tych wymiarach by się nie zmieściło. Dzięki swojej wysokości, ciasto wygląda niczym tort i śmiało możecie je przygotować w okrągłej formie na urodziny na kogoś bliskiego.
Przepis na ciasto z truskawkami i nutellą jest bardzo prosty a ciasto delikatne, lekkie, wręcz rozpływa się w ustach. Jestem pewna, że zachwyci Was swoim smakiem i prostotą wykonania. Smacznego!
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I NUTELLĄ – PRZEPIS
Biszkopt
- 5 jajek
- 140 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
Nutella
- 300 g nutelli
- 100 g orzeszków ziemnych
- 50 g płatków kukurydzianych
Masa śmietankowa
- 660 ml śmietanki kremówki
- 60 g cukru pudru
- 80 ml wody
- 4 łyżeczki żelatyny
Galaretka
- 750 ml wody
- 2 galaretki truskawkowe
- 500 g truskawek
Uwaga! Ciasto wychodzi dość wysokie, więc należy je przygotować w formie 24×24 cm o wysokich rantach. Można również je przygotować w większej blaszce, będzie po prostu niższe.
Wykonanie
Biszkopt
- Białka jajek (temperatura pokojowa) oddzielamy od żółtek. Białka przelewamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Kolejno zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, jedno po drugim. Miksujemy do połączenia, pod koniec dodajemy łyżkę oleju.
- Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
Nutella
- Nutellę przekładamy do miski i podgrzewamy w mikrofali lub kąpieli wodnej. Orzeszki ziemne siekamy, płatki kukurydziane kruszymy. Oba składniki dodajemy do nutelli i mieszamy. Całość przekładamy na biszkopta i rozprowadzamy po całej jego powierzchni.
Masa śmietankowa
- Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia. Następnie delikatnie podgrzewamy, by stała się płynna, ale nie była gorąca, ja wkładam ją do mikrofali na 15 sekund.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie śmietankę energicznie mieszamy rózgą kuchenną i powoli cienką strużką wlewamy żelatynę, mieszamy do połączenia.
- Gotową masę dzielimy na dwie części, połowę wykładamy na ciasto, następnie kładziemy drugi blat biszkopta i pozostałą masę. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Galaretka
- Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody, odstawiamy do lekkiego stężenia.
- Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, układamy na cieście i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.