Zamiast kupować go w sklepie, możemy przygotować w domu. O czym mowa? Oczywiście o andrucie! Domowy andrut jest o wiele smaczniejszy i zdrowszy niż te okupowane w sklepach.
Super smaczny i bardzo łatwy w przygotowaniu domowy andrut z masą kajmakową. Sama masa przygotowana jest z mleka masła i cukru, i taka właśnie smakuje najlepiej.
Andrut w tej wersji z pewnością wiele za Was kojarzy z czasów dzieciństwa. Wówczas nasze babcie czy mamy przygotowywały tradycyjny andrut z taką właśnie masą. Domowy andrut jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a jego wykonanie zajmie Wam zaledwie kilkanaście minut.
Polecam pokusić się o jego przygotowanie w swoim domu, dzieciaki z pewnością będą zachwycone!
PRZEPIS NA DOMOWY ANDRUT
Składniki:
- 3/4 szklanki mleka 2%
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g masła
- 1 opakowanie wafli
- * można dodać 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
- Mleko wlewamy do rondelka, następnie dodajemy cukier i pokrojone w kostkę masło. Jeśli wybieracie opcję z kakaem, je też dodajemy do rondelka.
- Całość gotujemy, mieszając, aby masa nam się nie przypaliła.
- Kiedy masa zgęstnieje, zdejmujemy ją z palnika.
- Ciepłą masą smarujemy wafle, przekładając jeden drugim.
- Gotowego andruta zawinąć w papier i obciążyć deską. Odstawić w chłodne miejsce na min. godzinę.