Drożdżowe ciasto z owocami

Drożdżowe ciasto z owocami

Ciasto drożdżowe z owocami to proste i klasyczne ciasto, które nigdy nam się nie znudzi. Puszysta baza drożdżowa w połączeniu z owocami i kruszonką smakuje naprawdę rewelacyjnie. Nie zależnie od tego, jakie owoce wybierzemy, efekt zawsze będzie zadowalający.



Przepis na drożdżowe ciasto z owocami jest niesamowicie prosty, a ciasto przepyszne! Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, jak i bez okazji, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Ciasto błyskawicznie znika, bo każdy się zachwyca jego smakiem. Takie proste a takie pyszne! Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis!

CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g mąki
  • 250 ml letniego mleka 
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 100 g borówek
  • 100 g malin 
  • 250 g truskawek

Kruszonka

  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 70 g mąki pszennej


Wykonanie

* jajka oraz masło powinny być w temperaturze pokojowej

  • Do 250 ml letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. 
  • Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, cukier, żółtka, roztopione masło oraz rozczyn. Całość mieszamy drewnianą łyżką i wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota, końcówką z hakiem. 
  • Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. 
  • Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę.
  • Na ciasto wykładamy świeże owoce. Można użyć też owoców mrożonych. W przypadku mrożonych owoców, należy je wcześniej rozmrozić, osuszyć z soku, który puściły i przed wyłożeniem na ciasto obtoczyć w mące ziemniaczanej. Ciasto odstawiamy na około 30 minut, by jeszcze trochę podrosło. 
  • Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą i rozcieramy w dłoniach. Gotową kruszonkę wykładamy na ciasto. 
  • Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40-45 minut, do suchego patyczka. 


Drożdżowe ciasto z owocami przepis
Przepis na drożdżowe ciasto z owocami


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 13

Dodaj komentarz

dwanaście − 1 =