Ciasto drożdżowe z owocami to proste i klasyczne ciasto, które nigdy nam się nie znudzi. Puszysta baza drożdżowa w połączeniu z owocami i kruszonką smakuje naprawdę rewelacyjnie. Nie zależnie od tego, jakie owoce wybierzemy, efekt zawsze będzie zadowalający.
Przepis na drożdżowe ciasto z owocami jest niesamowicie prosty, a ciasto przepyszne! Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, jak i bez okazji, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Ciasto błyskawicznie znika, bo każdy się zachwyca jego smakiem. Takie proste a takie pyszne! Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis!
CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI – PRZEPIS
Składniki
- 500 g mąki
- 250 ml letniego mleka
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 3 żółtka
- 30 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 100 g borówek
- 100 g malin
- 250 g truskawek
Kruszonka
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 70 g mąki pszennej
Wykonanie
* jajka oraz masło powinny być w temperaturze pokojowej
- Do 250 ml letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
- Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, cukier, żółtka, roztopione masło oraz rozczyn. Całość mieszamy drewnianą łyżką i wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota, końcówką z hakiem.
- Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę.
- Na ciasto wykładamy świeże owoce. Można użyć też owoców mrożonych. W przypadku mrożonych owoców, należy je wcześniej rozmrozić, osuszyć z soku, który puściły i przed wyłożeniem na ciasto obtoczyć w mące ziemniaczanej. Ciasto odstawiamy na około 30 minut, by jeszcze trochę podrosło.
- Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą i rozcieramy w dłoniach. Gotową kruszonkę wykładamy na ciasto.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40-45 minut, do suchego patyczka.