Puszyste, delikatne i niezwykle aromatyczne drożdżowe racuchy z rabarbarem. Przygotowane na bazie starego i sprawdzonego przepisu z prostych składników.
Puszyste racuszki to najlepszy pomysł na śniadanie, szczególnie dla dzieciaków. Zazwyczaj w weekend, kiedy jesteśmy wszyscy w domu, szykuję na śniadanie domowe racuchy. Przepis na racuszki drożdżowe jest bardzo prosty i warty zapisania. W sezonie na rabarbar zazwyczaj to on stanowi dodatek do ciasta, a kiedy nie jest dostępny, dodaję jabłka i szykuję tradycyjne racuchy z jabłkami albo racuchy ze śliwkami. Możecie dodać także inne ulubione owoce.
Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu, na pewno będziecie zachwyceni smakiem domowych racuszków z rabarbarem. Są pyszne!
DROŻDŻOWE RACUCHY Z RABARBAREM – PRZEPIS
Składniki
ROZCZYN
- 20 g świeżych drożdży
- 125 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
CIASTO
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 250 g mąki pszennej
- 125 ml mleka
- szczypta soli
- 2 łodygi rabarbaru
DODATKOWO
- cukier puder
- olej do smażenia
Wykonanie
- Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, mąkę, cukier. Całość mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
- Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól i mieszamy. Kolejno wbijamy jajko, wlewamy mleko oraz rozczyn. Całość mieszamy do połączenia składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Przekładamy do wyrośniętego ciasta i delikatnie mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki wykładamy porcję ciasta na patelnię i smażymy z obu stron na rumiano.
- Placuszki odkładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.