Te ekspresowe w przygotowaniu placuszki bananowe to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Tylko kilka prostych składników, które każdy z pewnością znajdzie w swojej kuchni i pomysł na pyszne śniadanie lub kolację gotowy!
Przepis na domowe placuszki bananowe jest banalnie prosty, szybki i nie wymaga wielu składników. Tak naprawdę to tylko trzy — jajka, banany i odrobina mąki. Jeśli chodzi o dodatki to już wedle własnych upodobań. Jeśli lubicie dania na słodko, placuszki bananowe koniecznie muszą znaleźć się w waszym menu.
EKSPRESOWE PALUSZKI BANANAOWE PRZEPIS
Składniki / 8-10 sztuk
- 4 jajka (temp. pokojowa)
- 2 większe dojrzałe banany
- 2 czubate łyżki mąki
- szczypta soli
Przygotowanie
1. Białka oddzielam od żółtek.
2. Banany obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miseczki.
3. Do bananów dodaję żółtka i całość rozdrabniam za pomocą widelca. Następnie dodaję mąkę pszenną i dokładnie całość mieszam do połączenia składników.
4. Białka jajek ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
5. Ubitą pianę przekładam do pozostałych składników i delikatnie całość mieszam.
6. Placuszki smażę na średnio rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu z obu stron do zarumienienia.
7. Podaję z ulubionymi dodatkami.