Filet z kurczaka pod pieczarkową pierzynką to idealny pomysł na domowy obiad. Będzie świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów w panierce z bułki tartej, które zazwyczaj każdy z nas przygotowuje w swoim domu.
Kurczak pod pieczarkową pierzynką jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Dodatkowo mięso jest delikatne, soczyste a pieczarkowa pierzynka z dodatkiem sera i jogurtu nadaje mu jeszcze lepszego aromatu i smaku.
Jeśli Wasze dania obiadowe, które zazwyczaj przygotowujecie w swoich domach, już Wam się znudziły, lub po prostu macie ochotę na spróbowanie czegoś nowego, filet z kurczaka pod pieczarkową pierzynką będzie idealnym wyborem.
PRZEPIS NA FILET Z KURCZAKA POD PIECZARKOWĄ PIERZYNKĄ
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 150 g sera żółtego
- 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
Wykonanie
- Fileta z kurczaka oczyścić z błonek i umyć. Pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie rozbić na kotleciki. Doprawić z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
- Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce masła. Smażyć do momentu, aż pieczarki zmniejszą objętość i woda odparuje. Doprawić solą oraz pieprzem.
- Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Uduszone pieczarki połączyć z serem żółtym i 2 łyżkami majonezu lub jogurtu, ja dodałam jogurt.
- Na patelni z 3 łyżkami oliwy, podsmażyć każdy kotlecik z jednej strony. Następnie przewrócić na drugą stronę, po kilku minutach na wierzch każdego kotlecika nałożyć powstałą mieszankę grzybów, sera i jogurtu. Patelnię przykryć pokrywką, dusić do momentu, aż ser się rozpuści.