Filet z kurczaka pod pierzynką z młodej kapusty
Kurczak to najczęściej wybierane mięso, które serwowane jest na obiad w wielu domach. Najbardziej popularnym daniem z fileta z kurczaka są kotlety panierowane w jajku, bułce i smażone na odrobinie oleju. Warto czasem przygotować coś nowego, by pozytywnie zaskoczyć swoich domowników i urozmaicić swoje codzienne menu.
Biorąc pod uwagę, że sezon na młodą kapustę w pełni, warto go wykorzystać i przygotować z niej coś pysznego. Na moim blogu znajdziecie wiele ciekawych przepisów na dania z młodej kapusty jak na przykład:
- Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem
- Pałki z kurczaka pieczone na młodej kapuście
- Naleśniki z młodą kapustą
- Gołąbki bez zawijania
Tym razem postanowiłam przygotować filet z kurczaka pod pierzynką z młodej kapusty. Danie to jest naprawdę bardzo smaczne i godne polecenia. Mięso jest mięciutkie, delikatne a dodatek pierzynki z kapusty sprawia, że smakuje naprawdę wyśmienicie. Tak przygotowane mięso możemy serwować z dodatkiem świeżych ziemniaczków posypanych koperkiem, z ryżem czy kaszą. Dodatek surówki podbije cudowny smak tego dania, ja polecam Wam surówkę gruszki.
Poniżej zaprezentuję Wam bardzo ciekawy pomysł na obiad z kurczaka, a dokładniej filet z kurczaka pod pierzynką z młodej kapusty. Bardzo łatwe i smaczne danie obiadowe, które zachwyci każdego miłośnika dań i potraw z kurczaka.
PRZEPIS NA FILET Z KURCZAKA POD PIERZYNKĄ Z MŁODEJ KAPUSTY
Składniki
- 600 g fileta z kurczaka
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 cebula
- 1 duża marchewka
- 150 g sera żółtego
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- przyprawa do kurczaka
- 3-4 łyżki twarogu delikatnego „President” ze szczypiorkiem lub śmietany
Wykonanie
- Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie rozbijamy jak na kotlety. Każdy kawałek mięsa przyprawiamy z obu stron przyprawą do kurczaka, papryką słodką, solą oraz pieprzem. Gotowe kotleciki smażymy na odrobinie oleju z obu stron.
- Cebulę kroimy w kosteczkę, marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Kapustę obieramy z wierzchnich liści, myjemy, a następnie szatkujemy przy użyciu szatkownicy, lub drobno kroimy za pomocą noża.
- Cebulę dusimy na odrobinie masła. Do cebuli dodajemy kapustę oraz marchewkę. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem, podlewamy odrobiną wody i gotujemy do na półtwardo. W przypadku młodej kapusty będzie to niecałe 10 minut. (Kapusta dojdzie podczas zapiekania w piekarniku).
- Gotową kapustę z cebulą i marchewką przekładamy do miski, dodajemy starty na tarce żółty ser oraz 3-4 łyżki twarogu delikatnego President ze szczypiorkiem, lub śmietany. Całość mieszamy i doprawiamy ewentualnie do smaku solą oraz pieprzem.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej podsmażone mięso, a na nie wykładamy porcję przygotowanej kapuścianej pierzynki. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10-15 minut.