Filet z kurczaka pod szpinakową pierzynką to kolejna propozycja na szybki obiad. Soczyste kotlety otulone farszem szpinakowym, zapiekane w piekarniku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Mięso jest mięciutkie, delikatne a szpinak z dodatkiem przypraw i sera feta nadaje mu wyrazistego smaku.
Kurczak pod szpinakową pierzynką to jeden z moich ulubionych przepisów na obiad. Danie to przygotowywane jest w piekarniku, dzięki czemu mięso nie jest tłuste i przesiąknięte olejem. Tak przygotowany obiad to samo zdrowie. Idealnie smakuje z dodatkiem ziemniaków, frytek czy ryżu.
Przepis na filet z kurczaka pod szpinakową pierzynką jest warty uwagi i zapisania. Jestem przekonana, że jeśli przygotujecie go pierwszy raz, danie to zostanie w Waszym menu na stałe. Tak było w moim przypadku, po pierwszym przygotowaniu, robię w swoim domu kurczaka pod szpinakową pierzynką bardzo często, ponieważ wszyscy go uwielbiamy.
Filet z kurczaka pod szpinakową pierzynką to danie, które jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Dodatkowo składniki są ogólne dostępne, co jest także dużym plusem. Przygotowanie kurczaka pod szpinakową pierzynką zajmuje naprawdę bardzo mało czasu. Samo mięso i farsz szpinakowy można przygotować sobie z dnia na dzień. Wówczas kolejnego dnia wystarczy tylko wstawić całe danie do piekarnika i gotowe.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na kurczaka pod szpinakową pierzynką w mojej wersji. Jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia.
PRZEPIS NA KURCZAKA POD SZPINAKOWĄ PIERZYNKĄ
Kurczak pod szpinakową pierzynką to idealna propozycja na obiad, poniżej przepis. Smacznego!
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 150 g sera feta
- 200 g szpinaku mrożonego (rozdrobniony)
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- szczypta chilli
Wykonanie
- Fileta z kurczaka umyć i oczyścić z błonek. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i ubić na kotleciki.
- Mięso przyprawić kurkumą, czerwoną papryką, solą oraz pieprzem z obu stron.
- Cebulę pokoić w kosteczkę i udusić na łyżce masła. Następnie dodać do niej zamrożone kostki szpinaku i dusić do momentu, aż szpinak się rozmrozi i powstanie nam papka. Całość doprawić solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pod koniec dodać pokrojony w kostkę ser feta, zdjąć z gazu.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej kotleciki. Na każdy z nich nałożyć porcję farszu szpinakowego.
- Gotowe kotlety wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 30-35 minut.
Mam nadzieję, że mój przepis na filet z kurczaka pod szpinakową pierzynką Wam posmakował. Podzielcie się swoimy wrażeniami w komentarzach 🙂