Lekkie, delikatne i puszyste takie cechy posiada gruszkowiec bez pieczenia, który zagościł w naszym domu. Ciasto jest niesamowicie lekkie, orzeźwiające i smaczne. Nie posiada w swoim składzie ciężkich mas na maśle, lecz lekki delikatny krem na bazie budyniu, galaretki i śmietanki kremówki. Całość przełożona jest herbatnikami oraz biszkoptami i wzbogacona o gruszkę w galaretce. Ciasto smakuje naprawdę rewelacyjnie.
Ciasto przygotowałam w małej blaszce 20×20 cm, ale jeśli chcecie przygotować je w tradycyjne dużej formie, należy podwoić wszystkie składniki. Gruszkowiec bez pieczenia to idealny deser na święta, świetny dodatek do kawki, czy poczęstunek, kiedy odwiedzą nas znajomi.
GRUSZKOWIEC BEZ PIECZENIA – PRZEPIS
Składniki
- 1 budyń śmietankowy
- 500 ml mleka
- 1 galaretka cytrynowa
- 500 ml śmietanki kremówki
- 18 herbatników kakaowych
- 12 okrągłych biszkoptów
- 1 duża gruszka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- 1 galaretka gruszkowa/agrestowa
- 400 ml gorącej wody
- 30 g deserowej czekolady
- 30 g białej czekolady
Wykonanie
- 400 ml mleka zagotowujemy, w pozostałym mleku rozprowadzamy budyń śmietankowy. Do gotującego się mleka wlewamy budyń z mlekiem. Gotując, mieszamy, do momentu zgęstnienia. Zdejmujemy z palnika, wsypujemy galaretkę cytrynową i dokładnie mieszamy. Budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia.
- Blaszkę o wymiarach 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy warstwę ciemnych herbatników.
- 250 ml śmietanki kremówki ubijamy z 1 łyżką cukru pudru. Trzema, czterema partiami do ubitej śmietanki, ciągle miksując, dodajemy budyń. Miksujemy tylko do połączenia składników. Gotową masę dzielimy na dwie części. Jedną z nich wykładamy na herbatniki, następnie na masie układamy kolejną warstwę herbatników, a na nich rozprowadzamy pozostałą masę. Na wierzchu układamy biszkopty.
- Galaretkę gruszkową/agrestową rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, odstawiamy do lekkiego stężenia. Gruszkę obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy do przestygniętej galaretki. Tężejącą galaretkę z gruszką wykładamy na ciasto, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
- Do 250 ml śmietanki kremówki dodajemy cukier puder, wymieszamy ze śmietan-fixem, ubijamy na puszystą masę. Następnie wykładamy na ciasto. Wierzch dekorujemy startą na tarce czekoladą (biała +deserowa).