Jajka w sosie porowym

Jajka w sosie porowym

Jajka w sosie porowym – czasem najprostsze składniki potrafią stworzyć coś naprawdę pysznego!



Jajka w sosie porowym to szybka w przygotowaniu przekąska, idealna na Wielkanocny stół i nie tylko.  Składa się z prostych składników, takich jak por, kukurydza oraz ogórki konserwowe, do tego oczywiście majonez i jogurt naturalny. W tym delikatnym i aromatycznym sosie zanurzone są połówki jajek. Całość smakuje naprawdę świetnie! 

Por to warzywo, które często jest niedoceniane i niektórzy nie wykorzystują go w swojej kuchni. Ma łagodny, lekko słodkawy smak i świetnie nadaje się do sałatek, sosów, a szczególnie fajnie komponuje się z jajkiem. 

Jajka w sosie porowym to pyszna przekąska, którą można przygotować na święta, rodzinne spotkania czy inne okazje. To dowód ta to, że z kilku prostych składników można wyczarować coś naprawdę pysznego! Zapraszam na przepis. 



JAJKA W SOSIE POROWYM – PRZEPIS

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 mały por
  • 6 ogórków konserwowych
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek do dekoracji


Wykonanie

  • Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na połówki. 

  • Ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę. 

  • Pora pokroić w półkrążki. 

  • Kukurydzę odsączyć z zalewy. 

  • Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, szczyptą soli i pieprzu. 

  • Do miski przełożyć pokrojone ogórki, kukurydzę, pora oraz dodać sos, wymieszać. Tak przygotowany sos porowy wyłożyć na półmisek i posypać posiekanym szczypiorkiem. Następnie poukładać na nim jajka. 


Jajka w sosie porowym przepis
Przepis na jajka w sosie porowym
Jajka w sosie porowym na Wielkanoc


Polecam również inne ciekawe przepisy na jajka



Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 569

Dodaj komentarz

1 × 1 =