
Jajka w sosie porowym – czasem najprostsze składniki potrafią stworzyć coś naprawdę pysznego!
Jajka w sosie porowym to szybka w przygotowaniu przekąska, idealna na Wielkanocny stół i nie tylko. Składa się z prostych składników, takich jak por, kukurydza oraz ogórki konserwowe, do tego oczywiście majonez i jogurt naturalny. W tym delikatnym i aromatycznym sosie zanurzone są połówki jajek. Całość smakuje naprawdę świetnie!
Por to warzywo, które często jest niedoceniane i niektórzy nie wykorzystują go w swojej kuchni. Ma łagodny, lekko słodkawy smak i świetnie nadaje się do sałatek, sosów, a szczególnie fajnie komponuje się z jajkiem.
Jajka w sosie porowym to pyszna przekąska, którą można przygotować na święta, rodzinne spotkania czy inne okazje. To dowód ta to, że z kilku prostych składników można wyczarować coś naprawdę pysznego! Zapraszam na przepis.
JAJKA W SOSIE POROWYM – PRZEPIS
Składniki
- 5 jajek
- 1 mały por
- 6 ogórków konserwowych
- 1/2 puszki kukurydzy
- 3 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- szczypiorek do dekoracji
Wykonanie
- Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na połówki.
- Ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę.
- Pora pokroić w półkrążki.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, szczyptą soli i pieprzu.
- Do miski przełożyć pokrojone ogórki, kukurydzę, pora oraz dodać sos, wymieszać. Tak przygotowany sos porowy wyłożyć na półmisek i posypać posiekanym szczypiorkiem. Następnie poukładać na nim jajka.



Polecam również inne ciekawe przepisy na jajka
- Jajka w sosie z buraczkami
- Jajka w sosie chrzanowym
- Jajka w sosie rosyjskim
- Jajka w sosie tatarskim
- Jajka w sosie musztardowym
- Jajka w sosie czosnkowym
- Jajka na wypasie