Ciasto kakaowy puch bez pieczenia to bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto. Inspirowane było ciastem śnieżny puch, które cieszy się dużym zainteresowaniem na moim blogu. Postanowiłam więc przygotować ten deser w wersji kakaowej.
Kakaowy puch to ciasto, które w moim domu zniknęło w mgnieniu oka. Każdy był zachwycony jego smakiem, a także prostotą wykonania. Nie jedna osoba prosiła mnie o przepis na to cudeńko. Dlatego, jeśli jesteście fanami ciast bez pieczenia, kakaowy puch z pewnością Wam posmakuje.
Ciasto kakaowy puch jest bardzo delikatne, lekkie, wręcz rozpływa się w ustach. Z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy, nawet osoby mające dwie lewe ręce do pieczenia. Wystarczy tylko ułożyć w blaszce herbatniki i przygotować masę. Nic prostszego prawda?
Ciasto kakaowy puch to idealny dodatek do kawki, a także smaczny poczęstunek dla gości. Z czystym sumieniem polecam Wam ten deser!
PRZEPIS NA KAKAOWY PUCH BEZ PIECZENIA
Składniki
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka
- 250 g śmietany kremówki
- 2 galaretki przeźroczyste
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 500 ml wody
- 120 g herbatników
Wykonanie
- Galaretki rozpuścić w 500 ml wody i odstawić do ostygnięcia.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ułożyć na niej warstwę herbatników.
- Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, kakao, oraz ser, łyżka po łyżce. Do ubitej masy powoli wlać galaretkę, ciągle ubijając na małych obrotach, do połączenia składników.
- Gotową masę wyłożyć na herbatniki. Odstawić do lodówki na całą noc.