Kotlety mielone z piekarnika to nieco lżejsza alternatywa dla tradycyjnych kotletów smażonych na głębokim tłuszczu. Z pewnością każdy z Was zna tradycyjną wersję tego dania, czyli smażone kotleciki mielone serwowane z ziemniakam. Ja przynajmniej pamiętam taką wersję tego dania z czasów dzieciństwa.
Tym razem przygotowałam odnowioną wersję tego dania, czyli mielone z piekarnika, które smakują wyśmienicie. Są bardzo delikatne, lekkie i dodatkowo bardzo łatwe w przygotowaniu.
Wystarczy doprawić mięso, wymieszać z namoczoną w mleku bułką i z tak przygotowanej masy formować kotleciki. Kolejno obtoczyć w bułce i zapiekać. Takie kotleciki rewelacyjnie smakują z ziemniakami i marchewką z groszkiem, czy tradycyjną mizerią.
KOTLETY MIELONE Z PIEKARNIKA – PRZEPIS
Liczba porcji: 4+ Czas pieczenia: 40 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 bułka
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- bułka tarta
- masło
- mleko
- sól
- pieprz
- papryka słodka
Wykonanie
- Bułkę namoczyć w mleku, kiedy zmięknie delikatnie odcisnąć w dłoniach i dodać do mięsa mielonego. Wbić jajka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszać, aż masa zrobi się jednolita. Jeśli nie będzie zbyt zwarta można dodać odrobinę bułki tartej.
- Z powstałej masy formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy kotlecik położyć kawałek masła.
- Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 minut z termoobiegiem. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 15-20 minut, grzanie od góry.