Krokiety z języka francuskiego croquette to pewny rodzaj pasztecika w postaci niewielkiej rolady.
Krokiety to nic innego jak naleśnik z dodatkiem farszu podawany w formie na słono. Co do farszu, możemy postawić na różne kombinacje, od różnego rodzaju mięsa, po kapustę i grzyby. W naszym domu najczęściej goszczą krokiety z mięsem. Czas od czasu przygotowuję także krokiety z kapustą i grzybami.
Idealnie wysmażone z dodatkiem pysznego farszu krokiety to świetny pomysł na obiad. Rewelacyjnie smakują z dodatkiem czerwonego barszczu.
Poniżej zaprezentuję Wam mój ulubiony przepis na pyszne krokiety z mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Mam nadzieję, że i Wam posmakują, ponieważ w naszym domu to jedno z ulubionych dań obiadowych.
PRZEPIS NA KROKIETY Z MIĘSEM
Składniki:
NALEŚNIKI
- 300 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 250 ml wody gazowanej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- szczypta sody
- 1 łyżka oleju
FARSZ
- 600 g łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 bułka kajzerka
- 1,5 szklanki wody
- 1 jajko
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
PANIERKA
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać, najlepiej przy użyciu miksera.
- Na rozgrzaną patelnię, nasmarowaną oliwą rozprowadzić porcję ciasta. Smażyć z obu stron do zarumienienia.
- Do garnka wrzucamy mięso, pokrojone na mniejsze kawałki. Dodatkowo dorzucamy cebulę, marchewkę i pietruszkę oraz 1/2 łyżeczki soli i pieprzu. Całość zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody i gotujemy przez 1,5 godziny.
- Przestudzone mięso z warzywami oraz nasączoną wodą bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
- Do powstałej masy wbijamy jedno surowe jajko. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
- Mając gotowy farsz i gotowe naleśniki pora na zawijanie krokietów. Umieszczamy farsz na naleśniku i zawijamy na krokieta. Tak zawijamy wszystkie krokiety.
- Na płaskim talerzy umieszczamy mąkę, na kolejnym jajka a na trzecim bułkę tartą. Po koleji panierujemy wszystkie krokiety w kolejności mąka, jajko, bułka.
- Gotowe krokiety smażymy na patelni na odrobinie oleju.