Kurczak tikka masala to absolutny klasyk kuchni indyjskiej. Jeśli jesteście miłośnikami orientalnych smaków, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji kosztować dań indyjskich, również zachęcam do wypróbowania przepisu, bo danie jest naprawdę rewelacyjne.
Przepis na kurczaka tikka masala jest naprawdę bardzo prosty. Nie musicie się obawiać, że coś Wam nie wyjdzie. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją, którą zaprezentuję Wam poniżej. Takie danie to idealna odskocznia, od codziennego menu i coś nowego. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
KURCZAK TIKKA MASALA PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 400 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
- szczypta cukru
Marynata do kurczaka
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 cm świeżego imbiru
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do miski, dodajemy posiekany imbir, sól, pieprz, słodką paprykę, kmin rzymski, garam masala oraz jogurt naturalny. Całość dokładnie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
- Na patelni lub w garnku, rozgrzewamy oliwę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy passatę, dodajemy cukier, sól, paprykę słodką, kmin i garam masala. Całość doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 10 minut pod przykryciem.
- Fileta z kurczaka podsmażamy na mocno rozgrzanej patelni, na złoty kolor. Następnie przekładamy do sosu i całość razem dusimy przez 10 minut. Gotowe danie przekładamy do miseczek.
- Idealnym dodatkiem do kurczaka tikka masala będą domowe chlebki naan.