Kruche i delikatne mięso z kurczaka z pysznym kremowym sosem marchewkowo-pieczarkowym. Bardzo prosty i smaczny pomysł na rodzinny obiad.
Kurczak w sosie marchewkowo-pieczarkowym to danie idealne dla osób, które lubią proste i sprawdzone rozwiązania. Łatwo dostępne składniki, szybkie przygotowanie i doskonały smak to zalety tego dania. Jeśli szukacie pomysłu na obiad, który zachwyci podniebienia domowników, kurczak w sosie marchewkowo-pieczarkowym będzie idealnym wyborem.
KURCZAK W SOSIE MARCHEWKOWO-PIECZARKOWYM PRZEPIS
Składniki
- 0,5 kg fileta z kurczaka
- 250 g pieczarek
- 1 marchewka
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 ml bulionu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- przyprawa do kurczaka
- słodka papryka
- sól
- pieprz
Dodatkowo
- odrobina oleju do smażenia
- mąka do obtoczenia mięsa
- pietruszka do dekoracji
Przygotowanie
1. Fileta z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Następnie każdego fileta dzielimy na mniejsze fileciki.
2. Każdy kawałek mięsa przyprawiamy przyprawą do kurczaka, słodką papryką, solą oraz pieprzem.
3. Kawałki kurczaka obtaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu z obu stron na rumiano.
4. Na patelnię z mięsem wlewamy gorący bulion. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i startą na tarce marchewkę.
5. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30 minut.
6. Śmietankę kremówkę mieszamy z mąką ziemniaczaną i przelewamy na patelnię. Mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu.
7. Gotowe danie podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą i ulubioną surówką.
Wideo przepis na kurczaka w sosie marchewkowo-pieczarkowym krok po kroku.