Kurczak w Sosie Teriyaki z Pieczarkami



Kurczak teriyaki zawdzięcza swój niesamowity smak japońskiej technice kulinarnej. W ostatnim czasie danie to cieszy się coraz większą popularnością w naszym kraju. Poniżej znajdziecie przepis na kurczaka w sosie teriyaki z dodatkiem pieczarek i marchewki mini. Kurczaka w takiej formie podajemy z ryżem i ulubioną surówką.

Składniki:

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 500 g małych pieczarek
  • garść marchewki mini
  • pół papryki
  • 1 średnia cebula
  • 250 g ryżu jaśminowego
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki sosu teriyaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  • Kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę.
  • W misce przygotowujemy marynatę: 3 łyżki sosu teriyaki, 1 łyżka oleju, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka miodu oraz poszatkowany czosnek. W marynacie umieszczamy kurczaka i pozostawiamy na kilka godzin.
  • Ryż gotujemy w wodzie (stosunek 1:1.2)
  • Zamarynowanego kurczaka podsmażamy na patelni.
  • Pieczarki, marchewkę oraz pokrojoną paprykę polewamy 5 łyżkami sosu sojowego i podsmażamy na patelni z dodatkiem pokrojonej cebuli. Na koniec dodajemy usmażonego kurczaka.


Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w szklance wody, następnie wylewamy na patelnię, tworząc sos.

Podajemy z ulubioną surówką. Polecamy surówkę z marchewki lub z młodej kapusty, na którą przepis znajdziecie we wcześniejszym wpisie: Surówka z Świeżej Białej Kapusty



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

pięć − 3 =