Kurczak teriyaki zawdzięcza swój niesamowity smak japońskiej technice kulinarnej. W ostatnim czasie danie to cieszy się coraz większą popularnością w naszym kraju. Poniżej znajdziecie przepis na kurczaka w sosie teriyaki z dodatkiem pieczarek i marchewki mini. Kurczaka w takiej formie podajemy z ryżem i ulubioną surówką.
Składniki:
- 500 g fileta z kurczaka
- 500 g małych pieczarek
- garść marchewki mini
- pół papryki
- 1 średnia cebula
- 250 g ryżu jaśminowego
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki sosu teriyaki
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę.
- W misce przygotowujemy marynatę: 3 łyżki sosu teriyaki, 1 łyżka oleju, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka miodu oraz poszatkowany czosnek. W marynacie umieszczamy kurczaka i pozostawiamy na kilka godzin.
- Ryż gotujemy w wodzie (stosunek 1:1.2)
- Zamarynowanego kurczaka podsmażamy na patelni.
- Pieczarki, marchewkę oraz pokrojoną paprykę polewamy 5 łyżkami sosu sojowego i podsmażamy na patelni z dodatkiem pokrojonej cebuli. Na koniec dodajemy usmażonego kurczaka.
Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w szklance wody, następnie wylewamy na patelnię, tworząc sos.
Podajemy z ulubioną surówką. Polecamy surówkę z marchewki lub z młodej kapusty, na którą przepis znajdziecie we wcześniejszym wpisie: Surówka z Świeżej Białej Kapusty