Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ser pleśniowy. Używam go do różnego rodzaju dań obiadowych, sałatek czy przekąsek. Tym razem zagościł u nas w domu kurczak w sosie z sera pleśniowego z dodatkiem gruszki i suszonych pomidorów.
Przepis na kurczaka w sosie z sera pleśniowego jest bardzo prosty i szybki. Całe danie można przygotować w mnie niż 30 minut. Do przygotowania dania użyłam sera gorgonzola pikantnego. Możecie również wybrać tę łagodniejszą wersję.
Kurczak w sosie z sera pleśniowego smakuje naprawdę rewelacyjnie. Można go serwować z makaronem, ryżem czy ziemniakami. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
KURCZAK W SOSIE Z SERA PLEŚNIOWEGO – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1/2 słoika suszonych pomidorów
- 150 g sera gorgonzola
- 3 ząbki czosnku
- 1 gruszka
- 300 ml buliinu
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Kurczaka umyć, oczyścić z błonek i chrząstek i pokroić w kosteczkę. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, przełożyć kurczaka i podsmażyć. Mięso zalać bulionem, dusić przez około 10 minut.
- Czosnek pokroić w plasterki, podsmażyć na odrobinie tłuszczu na osobnej patelni.
- Gruszkę obrać, pokroić w kostkę, dodać do czosnku i razem podsmażyć kilka minut.
- Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć na patelnię i podsmażyć razem 2-3 minutki.
- Do duszącego się kurczaka w bulionie przełożyć czosnek z gruszką i suszonymi pomidorami, dodać pokrojony w kostkę ser pleśniowy, podgrzewać, mieszając do rozpuszczenia się sosu.
- W odrobinie zimnej wody rozmieszać mąkę przelać na patelnię i mieszać, do zgęstnienia sosu.