Kurczak z boczkiem w sosie śmietanowym
Kurczak z boczkiem w sosie śmietanowym to idealny pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Czasem takie proste rozwiązania, mogą smakować naprawdę rewelacyjnie i tak właśnie jest w tym przypadku.
Przepis na kurczaka z boczkiem w sosie śmietanowym jest naprawdę prosty, a samo jego przygotowanie zajmuje mało czasu. Wystarczy rozbić kawałki fileta z kurczaka na tradycyjne kotlety, przyprawić, a następnie zwinąć w roladki i owinąć plastrem boczku. Następnie podsmażyć i udusić z dodatkiem sosu. Brzmi banalnie prawda? Bo danie to jest naprawdę bardzo łatwe, a jego smaku nie da się opisać! Kurczak z boczkiem w sosie śmietanowym to potrawa, o której mówi się jeszcze kilka godzin po jej zjedzeniu.
Roladki z kurczaka zawijane z boczkiem to bardzo smaczne danie, które śmiało można przygotować na dwa dni. W bardzo łatwy sposób można je odgrzać, dzięki czemu ze smakiem możemy je zjeść także drugiego dnia. Mięso jest bardzo aromatyczne, soczyste i delikatne. Dzięki cieniutkiemu plasterkowi boczku smakuje naprawdę obłędnie. Dodatek sosu śmietanowego ze świeżą pietruszką dodatkowo podbija cudowny smak tej potrawy.
Kurczaka z boczkiem z sosem śmietanowym możemy serwować z ziemniakami, kaszą, a także ryżem. W każdej wersji smakuje równie dobrze, chodź moi domownicy najbardziej lubią z dodatkiem świeżych ziemniaczków, posypanych koperkiem. Obowiązkowym dodatkiem do tego dania jest oczywiście surówka, moje propozycje to:
- Surówka z żółtej papryki
- Surówka Colesław
- Surówka jak u Chińczyka
- Surówka z gruszki
- Surówka z czerwonej kapusty
PRZEPIS NA KURCZAKA W BOCZKU Z SOSEM ŚMIETANOWYM
Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszne roladki z kurczaka w boczku z sosem śmietanowym. Pyszne danie, które z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.
Składniki
- 600 g fileta z kurczaka
- opakowanie boczku w plasterkach
- 200 ml bulionu lub wody
- 1 łyżka mąki
- 100 ml śmietany 18%
- świeża pietruszka
- papryka słodka
- przyprawa do kurczaka
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem na kotlety. Następnie doprawiamy z obu stron papryką słodką, przyprawą do kurczaka, solą oraz pieprzem.
- Gotowe kotleciki zwijamy w rulonik, a następnie owijamy plasterkiem boczku.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy roladki z każdej strony.
- Do podsmażonych roladek wlewamy bulion lub wodę, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 15-20 minut.
- Po upływie czasu nabieramy do kubka odrobinę gorącego wywaru z roladek, dodajemy łyżkę mąki, śmietankę, całość mieszamy, a następnie wlewamy na patelnię z roladkami. Do sosu dodajemy także posiekaną pietruszkę. Całość dusimy przez kilka minut, by sos nieco zgęstniał. Co jakiś czas, podczas duszenia można polewać roladki sosem.