Kurczak zapiekany w porach

Kurczak zapiekany w porach


Kurczak zapiekany w porach to kolejna propozycja na smaczny obiad. To danie obiadowe, do którego przygotowania potrzeba tylko 4 składników, a mianowicie fileta z kurczaka, pora, sera żółtego i śmietany. Wszystkie te składniki zakupicie w każdym sklepie. Przygotowanie kurczaka zapiekanego w porach jest bardzo proste, a samo danie smakuje wyśmienicie.

Kurczak zapiekany w porach to idealna alternatywa dla tradycyjnych kotletów panierowanych, które przygotowywane zbyt często zwyczajnie nam się przejadają. Kurczak w porach będzie świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Mięso jest soczyste, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek pora i ciągnącego się sera sprawia, że danie to smakuje jeszcze lepiej.

Poniżej zaprezentuję Wam szybki i bardzo prosty przepis na kurczaka zapiekanego w porach. Jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia.

PRZEPIS NA KURCZAKA ZAPIEKANEGO W PORACH



Składniki

  • 400 g fileta z kurczaka
  • 1 mały por
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 150 g sera żółtego
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić w plastry, jak na kotlety. Następnie cienko rozbić przy użyciu tłuczka. 
  • Kotlety doprawić przyprawą do kurczaka, solą oraz pieprzem z obu stron. Następnie umieścić na spodzie naczynia żaroodpornego. 
  • Pora pokroić w półkrążki, ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • W naczyniu żaroodpornym, na kurczaku poukładać pora. Następnie wymieszać śmietanę z serem żółtym i wyłożyć na wierzch zapiekanki. 
  • Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 35 minut, grzanie góra-dół. 


Kurczak pieczony w porach
Kurczak pieczony w porach - przepis


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

4 × cztery =