Kurczak zapiekany w porach to kolejna propozycja na smaczny obiad. To danie obiadowe, do którego przygotowania potrzeba tylko 4 składników, a mianowicie fileta z kurczaka, pora, sera żółtego i śmietany. Wszystkie te składniki zakupicie w każdym sklepie. Przygotowanie kurczaka zapiekanego w porach jest bardzo proste, a samo danie smakuje wyśmienicie.
Kurczak zapiekany w porach to idealna alternatywa dla tradycyjnych kotletów panierowanych, które przygotowywane zbyt często zwyczajnie nam się przejadają. Kurczak w porach będzie świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Mięso jest soczyste, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek pora i ciągnącego się sera sprawia, że danie to smakuje jeszcze lepiej.
Poniżej zaprezentuję Wam szybki i bardzo prosty przepis na kurczaka zapiekanego w porach. Jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia.
PRZEPIS NA KURCZAKA ZAPIEKANEGO W PORACH
Składniki
- 400 g fileta z kurczaka
- 1 mały por
- 3 łyżki śmietany 18%
- 150 g sera żółtego
- przyprawa do kurczaka
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić w plastry, jak na kotlety. Następnie cienko rozbić przy użyciu tłuczka.
- Kotlety doprawić przyprawą do kurczaka, solą oraz pieprzem z obu stron. Następnie umieścić na spodzie naczynia żaroodpornego.
- Pora pokroić w półkrążki, ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- W naczyniu żaroodpornym, na kurczaku poukładać pora. Następnie wymieszać śmietanę z serem żółtym i wyłożyć na wierzch zapiekanki.
- Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 35 minut, grzanie góra-dół.