Lubicie kurczaka w połączeniu z pieczarkami i ciągnącym się serem? Kto go nie lubi! Mam dla Was super przepis na pysznego kurczaka z pieczarkami i serem, który idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.
Danie to smakuje naprawdę rewelacyjnie, a można je przygotować w bardzo łatwy sposób. A w jaki? Tego dowiecie się w dzisiejszym wpisie.
Filet z kurczaka z serem i pieczarkami
Kurczak zapiekany z pieczarkami i serem to danie godne całkiem dobrej restauracji. A Wy możecie przygotować je w swojej kuchni. Potrzebować będziecie fileta z kurczaka, pieczarek, sera żółtego, masła, oraz ulubionego sosu grzybowego. Bardzo często do różnego rodzaju dań z pieczarkami dodaję sos grzybowy, ponieważ nadaje on pieczarkom wyrazistego smaku i sprawia, że są bardziej zwarte. Kurczaka zapiekanego z pieczarkami i serem można przygotować w większej porcji, ponieważ w łatwy sposób można go odgrzać, dzięki czemu możemy mieć obiad na dwa dni.
Mięso w tym wydaniu jest bardzo soczyste, a pieczarki i ciągnący się ser smakują równie świetnie. Zazwyczaj danie to serwuję w towarzystwie ziemniaków i surówki. Idealnie się sprawdzi surówka z czerwonej kapusty czy colesław.
PRZEPIS NA KURCZAKA Z SEREM I PIECZARKAMI
Składniki
- 600 g pieczarek
- 1000 g fileta z kurczaka
- 8 plastrów sera żółtego
- 1 cebula
- mąka do obtoczenia
- 20 g masła
- sos pieczarkowy
Wykonanie
- Kurczaka, rozbijamy na kotleciki przy pomocy tłuczka. Następnie każdy z nich przyprawimy solą i pieprzem. Kolejno przyprawione kotleciki obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.
- Cebulę kroimy w paseczki. Umieszczamy na dnie naczynia do pieczenia.
- Usmażonego kurczaka układamy na cebuli.
- Masło kroimy na małe kawałki umieszczamy na kurczaku. Całość posypujemy solą oraz pieprzem.
- Pieczarki kroimy w paseczki duśmy aż zmniejszą objętość. Solimy do smaku. Uduszone grzyby przekładamy do naczynia do pieczenia.
- Ulubiony sos grzybowy mieszamy ze szklanką wody i zalewamy nim kurczaka.
- Całość szczelnie zamykamy i pieczemy przez 20 – 25 minut w 180 stopniach.
- Mięso wyjmujemy z piekarnika, układamy na nim ser żółty. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy do momentu aż ser się roztopi – około pięć minut.
zrobiłam z karkówka i tez pychota!