Ta sałatka z tuńczykiem to pyszna, szybka i super prosta propozycja na kolację lub lekki lunch. Można ją również podać jako przystawkę na domowych imprezach.
Sałatka z tuńczykiem pięknie prezentuje się na talerzu i rewelacyjnie smakuje. Dodatkowo zawiera mnóstwo witamin i substancji odżywczych, które korzystnie wpływają na zdrowie naszego organizmu. W sałatce oprócz bogatego w białko i zdrowych tłuszczów omega-3 tuńczyka, znajdziemy jeszcze mnóstwo świeżych warzyw. Na wyróżnienie zasługuje także pyszny, domowy sos czosnkowy, który idealnie łączy składniki w wyśmienitą całość.
LEKKA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM PRZEPIS
Składniki / 2 porcje
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 ogórki świeże
- 10 pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1 czerwona cebula
Sos
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 łyżeczka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- kilka kropel soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Krok 1:
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki.
Krok 2:
Tuńczyka oraz kukurydzę odsączamy z zalewy.
Krok 3:
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, ogórka w ćwierćplasterki.
Krok 4:
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Krok 5:
Jogurt łączymy z majonezem, sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
Krok 6:
Na talerz wykładamy sałatę, następnie tuńczyka, pomidorki, ogórka, cebulę i kukurydzę. Całość polewamy sosem czosnkowym.