Leśny mech z musem truskawkowym
Leśny mech z musem truskawkowym to niezwykle smaczne ciasto o pięknym zielonym kolorze. Warstwa ciasta ze szpinakiem z dodatkiem musu truskawkowego i puszystej masy śmietanowej to prawdziwy raj dla podniebienia.
Ciasto jest bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Dzięki zielonemu biszkoptowi na bazie szpinaku ciasto ma piękny zielony kolor, co wprawia w zachwyt. Aby biszkopt miał bardziej żywo zielony kolor, należy użyć do jego przygotowania świeżego szpinaku baby. Ja użyłam mrożonego.
Ciasto szpinakowe z musem truskawkowym to idealny wypiek na każdą okazję. Ciasto jest lekkie, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was, a swoim wyglądem z pewnością zachwyci Waszych gości.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na ciasto leśny mech z musem truskawkowym. Pyszne ciasto o cudownym kolorze.
PRZEPIS NA CIASTO LEŚNY MECH Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
Składniki
Blaszka 24×36 cm
- 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
- 4 jajka rozmiar M
- 1 szklanka cukru
- 2,5 szklanki mąki
- 300 ml oleju
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
MUS TRUSKAWKOWY
- 3 galaretki truskawkowe
- 1,5 kg truskawek
MASA
- 500 ml śmietany kremówki
- 500 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 100 ml wrzątku
Wykonanie
- Szpinak rozmrażamy, a następnie odciskamy z nadmiaru wody, następnie blendujemy na papkę.
- Jajka ubijamy z dodatkiem cukru na puch. Ciągle ubijając, powoli wlewamy olej. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy szpinak, całość miksujemy do połączenia składników.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 40 minut, do tak zwanego suchego patyczka.
- Truskawki myjemy i usuwamy z nich szypułki. Owoce blendujemy, a następnie zagotowujemy. Wsypujemy do nich galaretki i odstawiamy do lekkiego stężenia.
- Z przestygniętego biszkopta ścinamy wierzch. Następnie wykładamy na niego lekko tężejący mus. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia.
- Śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając, dodajemy serek mascarpone. Pod koniec ubijania wlewamy przestygniętą żelatynę, rozpuszczoną wcześniej w gorącej wodzie.
- Śmietanę kremówkę rozprowadzamy na zastygniętym musie truskawkowym. Wierzch ciasta posypujemy poszarpanym na małe kawałki biszkoptem.
Witam,a czy mogą być mrożone truskawki?
Tak 🙂