Curry to świetna przyprawa kuchni indyjskiej, którą można wykorzystać do przygotowania wielu smacznych dań obiadowych czy zup. Bardzo często ją wykorzystuję, doprawiając nią mięso, zupy czy dania obiadowe. Tym razem przygotowałam makaron z kurczakiem w curry z dodatkiem mleka kokosowego. Jest to bardzo smaczne i aromatyczne danie, które można przygotować w bardzo krótkim czasie.
Przepis na makaron z kurczakiem w curry jest bardzo prosty, a całe danie obłędne w smaku! Przekonacie się sami, po wypróbowaniu przepisu. Kilkanaście minut roboty i makaron z kurczakiem z curry gotowy! Zapraszam na przepis!
MAKARON Z KURCZAKIEM W CURRY – PRZEPIS
Składniki
- 400 g fileta z kurczaka
- 1 cebula
- 1 mała marchewka
- 1/2 papryki czerwonej
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml mleka kokosowego
- 150 g makaronu
- 50 ml wody z ugotowanego makaronu
- kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 3 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić przyprawą curry, papryką słodką, solą oraz pieprzem. Podsmażyć na odrobinie oliwy na złoty kolor.
- Na osobnej patelni usmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę. Do duszącej się cebuli dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek.
- W międzyczasie ugotować makaron, w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym przez producenta.
- Paprykę pokroić w słupki, marchewkę obrać i pokroić w półplastry. Przełożyć na patelnię z cebulą i razem podsmażać 2-3 minuty. Duszące się warzywa podlewać wodą z gotującego się makaronu.
- Na patelnię przełożyć usmażonego kurczaka, wlać mleczko kokosowe, dodać sok z limonki, starty na małych oczkach imbir, sos sojowy, odrobinę przyprawy curry i paprykę ostrą, wymieszać. Przełożyć ugotowany makaron, delikatnie przemieszać i dusić do zgęstnienia sosu.