Makowa panienka z brzoskwiniami

Makowa panienka z brzoskwiniami

Ciasto Makowa Panienka to bardzo smaczny wypiek z dodatkiem brzoskwiń. Wygląda bardzo elegancko, okazale i pięknie prezentuje się na stole. Idealnie sprawdzi się na szczególne okazje, a także na święta.



Makowa Panienka z brzoskwiniami to ciasto, które wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowane, ani trudne do zrobienia. Można je przygotować z prostych i ogólnodostępnych składników, które zakupicie w każdym sklepie. Ważne jest jednak to, by trzymać się instrukcji, którą znajdziecie poniżej. Wówczas będziecie mieć pewność, że wszystko wyjdzie idealnie, a ciasto będzie pyszne.

Makowa Panienka to deser, który z pewnością zachwyci podniebienie każdego gościa. Zapraszam na przepis!

MAKOWA PANIENKA Z BRZOSKWINIAMI – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT MAKOWY

  • 6 jajek
  • 160 g cukru
  • 160 g suchego maku mielonego
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

KREM Z BRZOSKWINIAMI

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml wody
  • puszka brzoskwiń w syropie

DODATKOWO

  • sos czekoladowy do lodów (opcjonalnie do dekoracji)


Przygotowanie

BISZKOPT MAKOWY

  • Białka oddzielamy od żółtek, pamiętajcie, by wcześniej wyjąć je z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Do misy miksera przekładamy białka, dodajemy szczyptę soli i całość ubijamy na wysokich obrotach na puszystą pianę. W trakcie ubijania, kiedy piana zacznie robić się puszysta, stopniowo dodajemy cukier, najlepiej wybierać drobny cukier do wypieków, łatwiej się rozpuszcza w białkach. Całość ubijamy na puszystą i szklistą masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia składników.
  • W osobnej misce mieszamy ze sobą mak, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość przesypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy, w międzyczasie wlewamy również olej. Mieszamy do połączenia składników.
  • Gotowe ciasto przekładamy do formy 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 35 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt makowy odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.

KREM Z BRZOSKWINIAMI

  • Brzoskwinie odsączamy z soku. Nie wylewamy soku, lecz zostawiamy go na później, do nasączenia biszkoptu. Brzoskwinie kroimy w kosteczkę i przekładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru soku.
  • Żelatynę rozpuszczamy w 60 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlewamy żelatynę, miksujemy do połączenia składników.
  • 1/4 masy odkładamy na bok, a do reszty dodajemy pokrojone w kosteczkę brzoskwinie i delikatnie mieszamy.

MAKOWA PANIENKA Z BRZOSKWINIAMI – Wykonanie

  • Jeden blat biszkopta makowego nasączamy syropem z brzoskwiń i przekładamy na niego przygotowaną masę z brzoskwiniami, wyrównujemy.
  • Masę przykrywamy drugim biszkoptem, którego wierzch również nasączamy syropem z brzoskwiń.
  • Na wierzch wykładamy odłożoną masę i dokładnie wyrównujemy. Wierzch ciasta dekorujemy sosem czekoladowym, czekoladą lub kakao.


Makowa panienka z brzoskwiniami
Makowa panienka z brzoskwiniami
Makowa panienka z brzoskwiniami


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 7

Dodaj komentarz

osiem − 5 =