Szukacie pomysłu na ciekawe ciasto na świąteczny stół? Makowiec na kruchym cieście będzie idealnym wyborem. Nie tylko pięknie wygląda, ale także wyśmienicie smakuje. Goście i rodzina z pewnością będą zachwyceni.
Połączenie kruchego ciasta z masą makową to prawdziwy smak świąt. Można oczywiście zrobić własną masę makową, choć trzeba wziąć pod uwagę fakt, że jest to czasochłonne. Dobrej jakości masa makowa również jest smaczna i co najważniejsze skróci nam czas przygotowania całego ciasta. Makowiec na kruchym cieście znakomicie smakuje, dobrze się kroi i ładnie wygląda. Czego chcieć więcej? Zapraszam do zapoznania się z przepisem na szybkiego makowca na kruchym cieście, który zachwyci każde podniebienie.
MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE PRZEPIS
Całkowity czas przygotowania: ok. 1,5 h | Rozmiar formy: 20×20 cm
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 1 kostka zimnego masła (200 g)
- 16 g cukru wanilinowego
- 50 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa
- 1 duża puszka masy makowej z bakaliami
- 4 białka
- szczypta soli
Przygotowanie
1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtka, cukier wanilinowy, cukier puder i proszek do pieczenia. Wyrabiamy kruche ciasto za pomocą dłoni lub w mikserze planetarnym.
2. 1/3 ciasta owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do zamrażarki. Pozostałym ciastem wylepiamy formę o wymiarach 20×20 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
3. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy z masą makową.
4. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na nie masę makową.
5. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki.
6. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 45 minut.
7. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.