Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście

Szukacie pomysłu na ciekawe ciasto na świąteczny stół? Makowiec na kruchym cieście będzie idealnym wyborem. Nie tylko pięknie wygląda, ale także wyśmienicie smakuje. Goście i rodzina z pewnością będą zachwyceni.



Połączenie kruchego ciasta z masą makową to prawdziwy smak świąt. Można oczywiście zrobić własną masę makową, choć trzeba wziąć pod uwagę fakt, że jest to czasochłonne. Dobrej jakości masa makowa również jest smaczna i co najważniejsze skróci nam czas przygotowania całego ciasta. Makowiec na kruchym cieście znakomicie smakuje, dobrze się kroi i ładnie wygląda. Czego chcieć więcej? Zapraszam do zapoznania się z przepisem na szybkiego makowca na kruchym cieście, który zachwyci każde podniebienie.

MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE PRZEPIS

Całkowity czas przygotowania: ok. 1,5 h | Rozmiar formy: 20×20 cm

Składniki

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 kostka zimnego masła (200 g)
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 50 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa

  • 1 duża puszka masy makowej z bakaliami
  • 4 białka
  • szczypta soli


Przygotowanie

1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtka, cukier wanilinowy, cukier puder i proszek do pieczenia. Wyrabiamy kruche ciasto za pomocą dłoni lub w mikserze planetarnym.

2. 1/3 ciasta owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do zamrażarki. Pozostałym ciastem wylepiamy formę o wymiarach 20×20 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

3. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy z masą makową.

4. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na nie masę makową. 

5. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki.

6. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 45 minut.

7. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.



Makowiec na kruchym cieście przepis
Przepis na makowiec na kruchym cieście
Pyszny makowiec na kruchym cieście


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 163

Dodaj komentarz

18 − cztery =