Kruche ciasteczka z marmoladą chyba każdy z Was zna i miał okazję ich próbować. Można je kupić w każdym sklepie, jednak nie smakują one tak, jak te, które przygotowujemy w domu. Roznoszący się zapach po całym domu, podczas pieczenia ciasteczek jest nie do opisania.
Tradycyjne kruche ciasteczka z nadzieniem z marmolady, zwane jako marmoladziaki, to idealny pomysł na smaczny deser, kiedy najdzie nas ochota na małe co nieco. Przepis na domowe ciastka z marmoladą jest bardzo łatwy i sprawdzony, dlatego tym bardziej powinniście go wypróbować.
Poniżej zaprezentuję Wam sprawdzony przepis na pyszne kruche ciasteczka z marmoladą, które z pewnością Wam posmakują. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z moim przepisem.
PRZEPIS NA KRUCHE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ
Składniki
*porcja na około 40 sztuk
- 320 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 2 jajka
- 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 8 g cukru wanilinowego
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 7 łyżek marmolady różanej
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie
- Mąkę, cukier, proszek wymieszać.
- Dodać pokrojone w kosteczkę masło i posiekać nożem.
- Dodaj jajka, wyrobić ciasto.
- Zawinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinkę.
- Ciasto rozwałkować cienko (2 – 3 mm), na prostokąt i rozsmarować równomiernie i cieniutko rozmieszaną marmoladę.
- Ciasto złożyć na pół. Pokroić na paseczki o szerokości około 2 cm. Każdy paseczek przekręcić dwukrotnie układać na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem.
- Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez ok. 14 minut.
- Po ostygnięciu obficie skruszyć cukrem pudrem.