Tarta to jedno z najpopularniejszych deserów kuchni francuskiej. To nic innego jak kruche ciasto, formowane w specjalnej okrągłej foremce o pofalowanych brzegach, która nadaje jej ciekawy i specyficzny kształt. Dodatkiem jest oczywiście słodkie czy też słone nadzienie.
Istnieje mnóstwo sposobów na pieczenie domowej tarty, my w ostatnim czasie polubiliśmy mini tarty. Są bardzo smaczne poręczne, idealne na wynos. Możemy je zabrać ze sobą do szkoły, pracy czy piknik.
Zapraszamy serdecznie do zapoznania się z poniższym przepisem na mini tartę serową.
Jeśli jesteście miłośnikami tart, zachęcamy do wypróbowania naszych wcześniejszych przepisów:
MINI TARTA SEROWA – PRZEPIS
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 70 g masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany 12%
Składniki na masę serową:
- 0,5 sera na sernik
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- owoce do przyozdobienia
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
- Ciasta rozwałkować, układać w foremkach (wymiary 7x7x2cm), a następnie po nakłuwać widelcem.
- Piec w nagrzany piekarniku przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra/dół).
- Serek zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
- Ciasto wyjąć z foremek i nakładać łyżkę masy serowej.
- Przyozdobić dowolnymi owocami.
Dzięki temu ze ser nie jest zapiekany w piekarniku z ciastem stanie się po kilku godzinach mięciutkie. Woda z sera wsiąknie w kruche ciasto.