W tym wpisie mamy dla Was pyszne mini babeczki z marmoladą. Idealne na każdą okazję, do kawy i herbaty, a także jako przekąska do szkoły czy pracy.
Te bardzo łatwe w przygotowaniu babeczki to jeden z moich ulubionych przepisów.
Z pewnością jesteście tego świadomi, ponieważ na blogu znajduje się wiele przepisów na domowe babeczki w różnych wersjach, w zależności od tego, jakie składniki mam w swojej kuchni. Przepisy na babeczki w innych wersjach znajdziecie tutaj:
Tym razem padło na mini babeczki z marmoladą, które dzieciaki wprost uwielbiają. Z pewnością ze względu na smak, ale także mały rozmiar.
Jeśli macie ochotę także w swoim domu przygotować mini babeczki z marmoladą, koniecznie zapoznajcie się z poniższym przepisem.
PRZEPIS NA MINI BABECZKI Z MARMOLADĄ
Składniki na 12 sztuk
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- jajko
- 150 ml mocno gazowanej wody
- 25 g roztopionego masła
- kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- marmolada
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia.
- Do miski dolać gazowaną wodę, masło, jajka i krótko miksować do połączenia się składników.
- Przelać 3/4 masę na muffiny do formy. Forma użyta w przepisie jest gumowa, wiec nie została wyścielona papilotkami (w tradycyjnych formach jest to koniecznie).
- Umieścić po małej łyżeczce marmolady w każde muffinie i zalać pozostałym ciastem.
- Piec w nagrzanym piekarniku 30-35 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).