Młoda kapusta na pomidorowo z dodatki marchewki i sosu pomidorowego to idealny dodatek do pysznych letnich dań. Świetnie smakuje szczególnie w towarzystwie młodych ziemniaczków i ulubionym mięsem.
Składniki:
- 1 młoda kapusta średniej wielkości
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżeczki vegety
- 1 kostka rosołowa
Przygotowanie:
- Kapustę ścieramy na szatkownicy, marchewkę na tarce a cebulkę kroimy w kosteczkę.
- Rozdrobnione składniki przesypujemy do garnka, dodajemy kostkę rosołową, masło, vegetę i zalewamy wodą. Dusimy pod przykryciem do miękkości.
- Następnie dodajemy przecier pomidorowy, śmietanę oraz mąkę rozpuszczoną w wodzie. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę.
- Na samym końcu doprawiamy do smaku pieprzem i solą.