Ogórki w zalewie z kurkumą to świetny pomysł na pyszne przetwory z ogórków. Ogórki w słodko-octowej zalewie z dodatkiem kurkumy są przepyszne, jędrne i aromatyczne. Dodatek kurkumy podkręca smak i dodaje całości ładnego koloru. Ogórki z kurkumą idealnie sprawdzą się na kanapki, do sałatek, hamburgerów czy jako dodatek do obiadu. Jeśli znudziły Ci się tradycyjne ogórki kiszone, wypróbuj nasz przepis na ogórki w zalewie z kurkumą. Gwarantujemy, że będziesz zachwycony!
OGÓRKI W ZALEWIE Z KURKUMĄ PRZEPIS
Składniki / 6 słoików o pojemności 500 ml
- 3 kg ogórków gruntowych
- 1 cebula
- 6 piórek czosnku
- 6 łyżek oleju
- 6 liści laurowych
- 2 gałązki kopru
- 3 łyżeczki gorczycy
- 18 ziarenek pieprzu
Zalewa
- 1 l wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżka soli kamiennej
- 1 łyżka kurkumy
Przygotowanie
1. Ogórki obieram i kroję w ćwiartki.
2. Wszystkie składniki na zalewę umieszczam w garnku, mieszam i doprowadzam do wrzenia. Gotuję 2-3 minuty i odstawiam do ostygnięcia.
3. Koper drobno siekam, cebulę kroję w piórka.
4. Do wyparzonych słoików wrzucam kilka piórek cebuli, liść laurowy, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1 ząbek czosnku, 3 ziarenka pieprzu oraz odrobinę posiekanego koperku.
5. Następnie układam ogórki. Całość zalewam przestygniętą zalewą. Na wierzch każdego słoika wlewam po łyżce oleju.
6. Przygotowane słoiki mocno zakręcam i pasteryzuję.
JAK PASTERYZOWAĆ OGÓRKI?
Dno garnka wykładam ściereczką i umieszczam słoiki tak, by się nie stykały. Następnie garnek zalewam wodą do 3/4 wysokości słoików. Garnek stawiam na gazie i doprowadzam do zagotowania. Po zagotowaniu zmniejszam moc palnika i pasteryzuję przez 10 minut. Po upływie czasu wyłączam gaz i delikatnie wyciągam słoiki z garnka, ustawiając je do góry dnem na desce. Słoiki przykrywam ściereczką i pozostawiam do przestygnięcia.