Ogórki w zalewie z kurkumą

Ogórki w zalewie z kurkumą

Ogórki w zalewie z kurkumą to świetny pomysł na pyszne przetwory z ogórków. Ogórki w słodko-octowej zalewie z dodatkiem kurkumy są przepyszne, jędrne i aromatyczne. Dodatek kurkumy podkręca smak i dodaje całości ładnego koloru. Ogórki z kurkumą idealnie sprawdzą się na kanapki, do sałatek, hamburgerów czy jako dodatek do obiadu. Jeśli znudziły Ci się tradycyjne ogórki kiszone, wypróbuj nasz przepis na ogórki w zalewie z kurkumą. Gwarantujemy, że będziesz zachwycony!



OGÓRKI W ZALEWIE Z KURKUMĄ PRZEPIS

Składniki / 6 słoików o pojemności 500 ml

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 1 cebula
  • 6 piórek czosnku
  • 6 łyżek oleju
  • 6 liści laurowych
  • 2 gałązki kopru
  • 3 łyżeczki gorczycy
  • 18 ziarenek pieprzu

Zalewa

  • 1 l wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 1 łyżka kurkumy


Przygotowanie

1. Ogórki obieram i kroję w ćwiartki.

2. Wszystkie składniki na zalewę umieszczam w garnku, mieszam i doprowadzam do wrzenia. Gotuję 2-3 minuty i odstawiam do ostygnięcia.

3. Koper drobno siekam, cebulę kroję w piórka.

4. Do wyparzonych słoików wrzucam kilka piórek cebuli, liść laurowy, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1 ząbek czosnku, 3 ziarenka pieprzu oraz odrobinę posiekanego koperku.

5. Następnie układam ogórki. Całość zalewam przestygniętą zalewą. Na wierzch każdego słoika wlewam po łyżce oleju.

6. Przygotowane słoiki mocno zakręcam i pasteryzuję.



JAK PASTERYZOWAĆ OGÓRKI?

Dno garnka wykładam ściereczką i umieszczam słoiki tak, by się nie stykały. Następnie garnek zalewam wodą do 3/4 wysokości słoików. Garnek stawiam na gazie i doprowadzam do zagotowania. Po zagotowaniu zmniejszam moc palnika i pasteryzuję przez 10 minut. Po upływie czasu wyłączam gaz i delikatnie wyciągam słoiki z garnka, ustawiając je do góry dnem na desce. Słoiki przykrywam ściereczką i pozostawiam do przestygnięcia.

Ogórki w zalewie z kurkumą przepis


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 27

Dodaj komentarz

dwanaście − 10 =