
Orzechowa Chmurka to pyszne ciasto z krakersami, kremem budyniowym, masą krówkową, orzeszkami ziemnymi i puszystą bitą śmietaną. Jeśli szukacie przepisu na coś pysznego i oryginalnego, to jesteście w dobrym miejscu. Orzechowa chmurka to ciasto idealne na święta, urodziny, rodzinne spotkania i każdą okazję, kiedy chcemy pozytywnie zaskoczyć naszych gości i podać coś naprawdę wyjątkowego.
To ciasto nie tylko pięknie wygląda, ale również zachwyca smakiem. Słodko-słona masa kajmakowa przełamuje delikatność kremu i śmietany, a chrupiące orzeszki nadają całości niepowtarzalnego charakteru.
Ciasto, choć wygląda na skomplikowane, jego przygotowanie jest naprawdę bardzo proste! Wystarczy trzymać się kilku podstawowych zasad, a Orzechowa Chmurka z pewnością uda się każdemu!
Ważne wskazówki przed pieczeniem:
- Jajka powinny mieć temperaturę pokojową – dzięki temu lepiej się ubijają, co jest kluczowe przy przygotowaniu idealnie puszystego biszkoptu. Należy je wyjąć lodówki na minimum 30 minut przed pieczeniem.
- Śmietanka kremówka musi być bardzo dobrze schłodzona – najlepiej, wstawić ją co najmniej na kilka godzin do lodówki. Dzięki temu szybciej się ubije i będzie stabilna.
- Dodatek śmietan-fix usztywni i ustabilizuje bitą śmietanę — jeśli zależy Wam by śmietanka była stablina, należy dodać do niej śmietan-fix, zgodnie z instrukcją w przepisie.
- Budyń i masło powinny mieć temperaturę pokojową – to bardzo ważne, by uzyskać gładki, jednolity krem budyniowy. Masło wyjmij z lodówki co najmniej godzinę wcześniej, a budyń pozostaw do całkowitego wystudzenia pod folią spożywczą, by nie utworzył się korzuch.
ORZECHOWA CHMURKA PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 3 jajka rozmiar L
- 70 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 80 g cukru
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
MASA BUDYNIOWA
- 200 g masła
- 2 budynie śmietankowe
- 2 łyżki cukru
- 500 ml mleka
- 16 g cukru wanilinowego
MASA KAJMAKOWA Z ORZESZKAMI
- 2/3 puszki masy krówkowej
- 2/3 szklanki orzeszków ziemnych
- ok. 200 g słonych krakersów
BITA ŚMIETANA
- 330 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
DODATKOWO
- 60 g gorzkiej czekolady
- garść orzeszków ziemnych
Wykonanie
- Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka przełożyć do misy miksera, dodać szczyptę soli i miksować na puszystą pianę. Podczas ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka, miksować tylko do połączenia składników, pod koniec dodać olej. Mąkę pszenną przesiać, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Całość przesypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec około 20 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do przestygnięcia.
- Mleko przelać do rondelka, odlewając wcześniej do szklanki około 200 ml. Mleko w rondelku postawić na gaz, dodać cukier i cukier wanilinowy i zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy. Kiedy mleko w rondelku zacznie się gotować, wlać mieszankę budyniową i energicznie mieszając gotować na małej mocy palnika do uzyskania gęstego budyniu. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą i odstawić do przestygnięcia.
- Miękkie masło utrzeć na jasny puch. Ciągle ucierając stopniowo dodawać przestygniętą masę budyniową, łyżka po łyżce, Ucierać do uzyskania gładkiego kremu.
- Przygotowaną masę budyniową wyłożyć na biszkopt.
- Orzeszki ziemne drobno posiekać, dodać do masy kajmakowe, którą można wcześniej lekko podgrzać, by się lepiej rozprowadzała po cieście.
- Na masę budyniową wyłożyć krakersy a na nich rozprowadzić masę kajmakową z orzeszkami. Na wierzch ułożyć kolejną warstwę krakersów.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę przełożyć do misy miksera, dodać cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem i ubić na puszystą masę. Przełożyć na ciasto.
- Wierzch ciasta udekorować posiekanymi orzeszkami i gorzką czekoladą.


