Orzechowa Chmurka – ciasto z krakersami, kajmakiem i bitą śmietaną

orzechowa chmurka


Orzechowa Chmurka to pyszne ciasto z krakersami, kremem budyniowym, masą krówkową, orzeszkami ziemnymi i puszystą bitą śmietaną. Jeśli szukacie przepisu na coś pysznego i oryginalnego, to jesteście w dobrym miejscu. Orzechowa chmurka to ciasto idealne na święta, urodziny, rodzinne spotkania i każdą okazję, kiedy chcemy pozytywnie zaskoczyć naszych gości i podać coś naprawdę wyjątkowego.

To ciasto nie tylko pięknie wygląda, ale również zachwyca smakiem. Słodko-słona masa kajmakowa przełamuje delikatność kremu i śmietany, a chrupiące orzeszki nadają całości niepowtarzalnego charakteru.

Ciasto, choć wygląda na skomplikowane, jego przygotowanie jest naprawdę bardzo proste! Wystarczy trzymać się kilku podstawowych zasad, a Orzechowa Chmurka z pewnością uda się każdemu!

Ważne wskazówki przed pieczeniem:

  • Jajka powinny mieć temperaturę pokojową – dzięki temu lepiej się ubijają, co jest kluczowe przy przygotowaniu idealnie puszystego biszkoptu. Należy je wyjąć lodówki na minimum 30 minut przed pieczeniem.
  • Śmietanka kremówka musi być bardzo dobrze schłodzona – najlepiej, wstawić ją co najmniej na kilka godzin do lodówki. Dzięki temu szybciej się ubije i będzie stabilna. 
  • Dodatek śmietan-fix usztywni i ustabilizuje bitą śmietanę — jeśli zależy Wam by śmietanka była stablina, należy dodać do niej śmietan-fix, zgodnie z instrukcją w przepisie.
  • Budyń i masło powinny mieć temperaturę pokojową – to bardzo ważne, by uzyskać gładki, jednolity krem budyniowy. Masło wyjmij z lodówki co najmniej godzinę wcześniej, a budyń pozostaw do całkowitego wystudzenia pod folią spożywczą, by nie utworzył się korzuch.


ORZECHOWA CHMURKA PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT

  • 3 jajka rozmiar L
  • 70 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

MASA BUDYNIOWA

  • 200 g masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki cukru
  • 500 ml mleka
  • 16 g cukru wanilinowego

MASA KAJMAKOWA Z ORZESZKAMI

  • 2/3 puszki masy krówkowej
  • 2/3 szklanki orzeszków ziemnych
  • ok. 200 g słonych krakersów

BITA ŚMIETANA

  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

DODATKOWO

  • 60 g gorzkiej czekolady
  • garść orzeszków ziemnych


Wykonanie

  1. Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka przełożyć do misy miksera, dodać szczyptę soli i miksować na puszystą pianę. Podczas ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka, miksować tylko do połączenia składników, pod koniec dodać olej. Mąkę pszenną przesiać, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Całość przesypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec około 20 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do przestygnięcia.
  2. Mleko przelać do rondelka, odlewając wcześniej do szklanki około 200 ml. Mleko w rondelku postawić na gaz, dodać cukier i cukier wanilinowy i zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy. Kiedy mleko w rondelku zacznie się gotować, wlać mieszankę budyniową i energicznie mieszając gotować na małej mocy palnika do uzyskania gęstego budyniu. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą i odstawić do przestygnięcia.
  3. Miękkie masło utrzeć na jasny puch. Ciągle ucierając stopniowo dodawać przestygniętą masę budyniową, łyżka po łyżce, Ucierać do uzyskania gładkiego kremu.
  4. Przygotowaną masę budyniową wyłożyć na biszkopt.
  5. Orzeszki ziemne drobno posiekać, dodać do masy kajmakowe, którą można wcześniej lekko podgrzać, by się lepiej rozprowadzała po cieście.
  6. Na masę budyniową wyłożyć krakersy a na nich rozprowadzić masę kajmakową z orzeszkami. Na wierzch ułożyć kolejną warstwę krakersów.
  7. Schłodzoną śmietankę kremówkę przełożyć do misy miksera, dodać cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem i ubić na puszystą masę. Przełożyć na ciasto.
  8. Wierzch ciasta udekorować posiekanymi orzeszkami i gorzką czekoladą.


ciasto orzechowa chmurka
ciasto z masą budyniową i orzechami
ciasto z orzechami i bitą śmietaną


Oceń przepis i udostępnij go swoim znajomym!

5 / 5. Liczba głosów: 456

Dodaj komentarz

dziewięć + cztery =