Pasta jajeczna z burakiem to świetny pomysł na smaczne i pożywne śniadanie czy kolację. Pasta jest szybka i łatwa w przygotowaniu a smakuje naprawdę rewelacyjnie, szczególnie z dodatkiem świeżego pieczywa.
Do przygotowania pasty potrzebujemy gotowanego buraka, jajek oraz czerwonej cebuli. Dodatkowo odrobiny jogurtu naturalnego oraz przypraw. Czas przygotowania pasty to około 10 minut, więc naprawdę bardzo mało.
Pasta kanapkowa z burakiem i jajkiem swój smak i piękny kolor zawdzięcza oczywiście burakowi. Warto wprowadzać go do swojej diety, ponieważ buraki mają mnóstwo witamin. Taka pasta będzie idealnym pomysłem na wprowadzenie buraków do swojego codziennego menu. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Jestem pewna, że pasta z buraka Wam posmakuje.
PASTA JAJECZNA Z BURAKIEM – PRZEPIS
Liczba porcji: 2+ | Czas przygotowania: 10 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 2 jajka
- 1 ugotowany burak
- 1 mała cebula czerwona
- 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
- szczypta chilli
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w drobną kosteczkę.
- Ugotowanego buraka ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Czerwoną cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
- Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy jogurt naturalny, szczyptę chilli, sól oraz pieprz. Gotową pastę serwujemy ze świeżym pieczywem.