Piankowiec z galaretką to pyszne ciasto bez pieczenia, idealne na upalne dni! Jest bardzo lekkie, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach.
To pyszne ciasto bez pieczenia można przygotować z kilku prostych składników, bez użycia piekarnika. Do jego przygotowania potrzebne nam będą galaretki – malinowa, agrestowa i truskawkowa, bita śmietana w proszku „Śnieżka”, mleko oraz okrągłe biszkopty.
Ciasto jest naprawdę bardzo proste w przygotowaniu i pyszne. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was. Zapraszam na przepis!
CIASTO PIANKOWIEC Z GALARETKĄ – PRZEPIS
Składniki
- 400 ml zimnego mleka
- 2 opakowania bitej śmietany w proszku „Śnieżka”
- 1 galaretka malinowa
- 1 galaretka agrestowa
- 1 galaretka truskawkowa
- ok. 12 okrągłych biszkoptów
Wykonanie
- Galaretkę agrestową rozpuścić w 200 ml gorącej wody, odstawić do przestygnięcia.
- Galaretkę malinową rozpuścić w 200 ml gorącej wody, odstawić do przestygnięcia.
- Formę 20×20 cm wyścielić folią spożywczą i ułożyć na spodzie biszkopty.
- Do wysokiego naczynia wlać 200 ml zimnego mleka, wsypać „Śnieżkę” i ubić za pomocą blendera z trzepaczką na puszystą pianę. Pod koniec ubijania wlać galaretkę agrestową, wymieszać do połączenia. Masę wstawić na chwilkę do lodówki, by zaczęła tężeć, a następnie wyłożyć na biszkopty. Całość wstawić do lodówki.
- Do 200 ml mleka wsypać kolejną „Śnieżkę” i ubić na puszystą pianę. Pod koniec wlać galaretkę malinową i wymieszać do połączenia. Otrzymaną masę wyłożyć na ciasto, całość wstawić ponownie do lodówki do stężenia.
- Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400 ml gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na ciasto, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.