Kalafior to pyszne warzywo, które jest głównym składnikiem zup, sałatek lub dodatkiem do obiadu. Dziś mam dla Was pomysł na jego wykorzystanie w zupełnie innej wersji — pieczonej, jako przekąska.
Pieczone różyczki kalafiora w przyprawach to pomysł na niebanalną przekąskę, która doskonale sprawdzi się na domową imprezę lub do wieczornego filmu zamiast chipsów. Przygotowanie jest dziecinne proste, a smakiem zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Pieczone różyczki kalafiora świetnie smakują same, ale można je również podać np. z dodatkiem sosu czosnkowego lub jogurtowego.
PIECZONE RÓŻYCZKI KALAFIORA PRZEPIS
Składniki
- 1 główka kalafiora
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- szczypta ostrej papryki
- szczypta kurkumy
Przygotowanie
1. Kalafiora dzielę na różyczki, umieszczam na sitku i płuczę pod zimną, bieżącą wodą.
2. W miseczce umieszczam wszystkie przyprawy, wlewam oliwę i mieszam.
3. Marynatą polewam kalafior i całość delikatnie mieszam, by rozprowadzić po nich przyprawy.
4. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam różyczki kalafiora.
5. Całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Warzywa piekę ok. 30 minut.
Wskazówka: Na kilka minut przed końcem pieczenia różyczki kalafiora można posypać startym na tarce serem żółtym lub parmezanem.