Pałki kurczaka w młodej kapuście

Pałki kurczaka w młodej kapuście

Pałki kurczaka w kapuście to danie, które doskonale sprawdzi się na rodzinny obiad lub kolację. Soczyste pałki kurczaka duszone z aromatyczną kapustą, tworzą harmonijną i pełną smaku kompozycję, która z pewnością przypadnie do gustu domownikom.



Przepis na pałki kurczaka z młodą kapustą jest bardzo prosty i nie wymaga długich godzin przygotowań. Dzięki prostocie wykonania i dostępności składników jest to idealne danie dla zapracowanych miłośników domowej kuchni.

PAŁKI KURCZAKA W KAPUŚCIE PRZEPIS

Składniki

  • 5 pałek z kurczaka
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżka majeranku
  • świeży koperek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła


Przygotowanie

1. Pałki z kurczaka obrać ze skóry i umyć. Możecie zostawić ze skórą, jeśli lubicie.

2. Mięso przyprawić papryką słodką, papryką wędzoną, solą oraz pieprzem.

3. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć mięso. Gdy się zarumieni podlać kilkoma łyżkami wody, przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu przez 10 minut.

4. Po upływie czasu mięso zdjąć z patelni i na tym, co pozostało ze smażenia, podsmażyć drobno pokrojoną cebulę.

5. Gdy się zeszkli, dodać poszatkowaną kapustę, drobno posiekany czosnek, majeranek, sól oraz pieprz. Całość wymieszać.

6. Na kapuście ułożyć mięso, podlać 100 ml wody, przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu przez około 20 minut. Pod koniec zdjąć pokrywkę, by odparować nadmiar płynu.

7. Przed podaniem danie posypać świeżym koperkiem.



Pałki kurczaka w młodej kapuście przepis
Przepis na pałki kurczaka w młodej kapuście


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 39

Dodaj komentarz

dwanaście − 8 =