Domowe pizzerinki, inaczej mini pizzę, to idealny pomysł na smaczne imprezowe przekąski, kiedy spodziewamy się gości. Możemy je także przygotować w formie kolacji i zjeść z drugą połówką podczas seansu filmowego.
Pizzerinki smakują prawie tak samo, jak tradycyjna pizza, jedynie różnią się od niej rozmiarem. Dzięki temu są one bardziej poręczne i łatwiejsze w konsumpcji.
Właśnie dlatego domowe pizzerinki to idealna opcja na spotkania ze znajomymi, smaczna kolacja, a także posiłek do pracy. Można je zapakować do pojemniczka i zabrać ze sobą na wynos. Jestem pewna, że każdy będzie Wam zazdrościć takiego śniadanka.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne domowe pizzerinki drożdżowe, które są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Zobaczcie sami!
PRZEPIS NA PIZZERINKI – MINI PIZZE
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 130 ml wody
- 3 łyżki oleju
- 1 jajko
- 9 g drożdży suchych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
Dodatki:
- kukurydza
- szynka z kurczaka w plasterkach – 200 g
- pomidorki koktajlowe – kilka sztuk
- oliwki
- ser żółty w plasterkach 200 g
- 1/4 papryki
Przygotowanie:
- W dużej misce umieścić letnią wodę, cukier, drożdże, wymieszać i odstawić zaczyn na 20 minut.
- Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Całość przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5h.
- Ciasto umieścić ma stolnicy i rozwałkować na bardzo cienki placek.
- Wykrawać kołeczka przy pomocy szklanki.
- Na każdym kółeczku umieścić 1/2 łyżeczki ketchupu i dokładnie rozsmarować.
- Szynkę, ser, paprykę kroimy w kostkę, pomidorki i oliwki w paseczki. Umieszczamy na pizzerinach. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzanie góra/dół i pieczemy przez 18 minut.