Ciasto podwójna rozkosz to bardzo łatwy i szybki deser bez pieczenia. Idealny dla osób, które nie mają piekarnika, lub po prostu mają ochotę na przygotowanie czegoś w wersji bez pieczenia.
Ciasto podwójna rozkosz możemy zaliczyć do serników gotowanych, ponieważ w jego składzie jest ser, który jest głównym składnikiem właśnie serników gotowanych.
Ciasto podwójna rozkosz jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Kiedy się sprężymy, możemy je wykonać nawet w 15 minut. Później musimy tylko poczekać na stężenie masy i odstawić ciasto na kilka godzin do lodówki, ale to najmniejszy problem.
Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na pyszne ciasto podwójna rozkosz bez pieczenia. Nazwa ciasta wywodzi się z tego, że jest ono podwójne. Wierzch ciasta możecie polać ulubioną polewą lub posypać cukrem pudrem. Ja tym razem wykonałam ciasto beż żadnej polewy.
PRZEPIS NA CIASTO PODWÓJNA ROZKOSZ
Składniki
- 3 jajka
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 200 ml mleka
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 200 g masła
- 300 g herbatników kakaowych
- 3/4 szklanki cukru
Przygotowanie
- Masło rozpuszczamy z dodatkiem cukru. Do lekko ciepłego masła, dodajemy ser oraz jajka, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Budynie rozpuszczamy w 200 ml mleka, dodajemy do powstałej masy. Całość gotujemy na małej mocy palnika, ciągle mieszając do uzyskania gęstej masy.
- Formę 23×27 wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej jedną warstwę herbatników.
- Na herbatniki wykładamy 1/2 masy, a na nią kolejną warstwę herbatników.
- Na herbatniki wykładamy resztę masy a na nią ostatnią warstwę herbatników.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Ja znam to ciasto pod tytułem “sernik gotowany”. I też je uwielbiam!
Bardzo dobre