Kruche ciasto ze śliwkami to obowiązkowy jesienny wypiek. Ten prosty i łatwy do zrobienia placek smakuje dużo lepiej niż inne ciasta z wyszukanych i skomplikowanych przepisów. Jeśli lubicie sezonowe wypieki i macie ochotę na coś pysznego, zapraszam na mój przepis na kruche ciasto ze śliwkami.
W sezonie, kiedy w naszym kraju pojawiają się śliwki, warto je wykorzystać i upiec ten wyśmienity deser. Ciasto ze śliwkami jest naprawdę banalnie proste. Poradzą sobie z nim nawet osoby zaczynające swoją przygodę w kuchni. Tego ciasta nie da się zepsuć!
Poniżej znajdziecie listę składników oraz instrukcję, w której opisałam cały etap przygotowania ciasta ze śliwkami. Zapraszam do pieczenia.
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI – PRZEPIS
Liczba porcji: Forma 20×30 | Czas pieczenia: 50 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 70 g cukru
- 800 g śliwek (waga przed wypestkowaniem)
Dodatkowo
- cukier puder do posypania
Wykonanie
- Do miski przesypujemy przesianą mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier, mieszamy. Następnie dodajemy jajko oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Całość wyrabiamy za pomocą dłoni, do połączenia składników. Formujemy kulkę, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Każdą śliwkę kroimy na mniejsze kawałki.
- Po upływie czasu wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na dwie części. Jedno rozwałkowujemy na placek wielkości formy do pieczenia (20×30 cm) i wyścielamy nią dno blaszki. Na ciasto wykładamy śliwki.
- Drugi kawałek ciasta wykładamy na śliwki. Najlepiej urywać po kawałku ciasta, rozwałkowywać i układać na śliwkach.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut, grzanie góra-dół.
- Ciasto pozostawić do przestygnięcia a następnie posypać cukrem pudrem.