
Sałatka Chicken Burger – idealna na każdą imprezę
Jeśli szukacie pomysłu na oryginalną i nowoczesną przekąskę na domową imprezę, ta sałatka Chicken Burger z sosem Tysiąca Wysp będzie strzałem w dziesiątkę. To prawdziwa uczta dla fanów burgerów – w nieco zdrowszej i lżejszej odsłonie! Soczysty filet z kurczaka w aromatycznej przyprawie gyros, chrupiący boczek, intensywny w smaku ser cheddar i warzywa, – wszystko to połączone w jednej misce tworzy pyszną i bardzo sycącą kompozycję. Całość dopełnia sos tysiąca wysp, który nadaje sałatce wyrazistego smaku.
Sałatka chicken burger to świetna alternatywa dla klasycznego fast foodu. Idealnie sprawdzi się na spotkania ze znajomymi, czy na specjalne okazje. Jeśli spodobał Wam się ten przepis na sałatkę, koniecznie sprawdźcie również mój przepis na sałatkę drwala – równie smaczna, sycącą, pełną intensywnych smaków i idealną na każdą okazję
Co znajdziecie w sałatce Chicken Burger?
W tej sałatce nie brakuje charakteru i wyjątkowych smaków! Składniki zostały dokładnie dobrane, co sprawia, że sałatka jest oryginalna i pełna charakteru.
- Soczysty kurczak przyprawiony przyprawą gyros i słodką papryką
- Chrupiący boczek
- Świeża sałata rzymska
- Słodkie pomidorki koktajlowe
- Wyrazisty ser cheddar
- Pikantne ogórki burgerowe w plastrach
- Czerwona cebula i świeży szczypiorek dla podbicia smaku
- Domowy sos tysiąca wysp, który nadaje sałatce wyjątkowego smaku
Dlaczego warto przygotować sałatkę Chicken Burger?
- To świetny pomysł na zdrowszy zamiennik burgera
- Oryginalna i nowoczesna
- Pięknie prezentuje się na stole
- Idealnie sprawdza się na imprezach i spotkaniach z rodziną
- Ciekawe składniki i niespotykany smak
PRZEPIS NA SAŁATKĘ CHICKEN BURGER Z SOSEM TYSIĄCA WYSP
Sałatka Chicken Burger z sosem tysiąca wysp to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników nowoczesnych połączeń i ciekawych smaków. Zaskakuje smakiem, syci na długo i pięknie prezentuje się na stole. To prawdziwy hit na każdej imprezie! Zapraszam na przepis!
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 sałata rzymska
- 1 cebula czerwona
- 250 g sera cheddar
- 250 g pomidorków koktajowych
- 200 g ogórków burgerowych w plastrach
- 200 g boczku w plastrach
- 2 łyżeczki przyprawy gyros
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pęczek szczypiorku
Sos
- 300 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 5-6 łyżek ketchupu pikantnego
- 15 mini ogórków z chilli
- 1 cebula biała
Wykonanie
- Przygotować sos: mini ogórki z chilli pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Następnie odstawić na sitko i porządnie odsączyć. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Do miski przełożyć jogurt naturalny, majonez, ketchup, ogórki oraz cebulę i wymieszać. Gotowy sos odstawić na później.
- Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić przyprawą gyros oraz słodką papryką. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, przełożyć kurczaka i podsmażyć na złoty kolor. Odstawić do przestygnięcia.
- Boczek podsmażyć na suche patelni, odsączyć z nadmiaru tłuszczu, a następnie połamać.
- Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki. Można je na chwilę położyć na ręczniku papierowym, wewnętrzną częścią do ręcznika, dzięki czemu nieco je odsączymy, by nie puściły soków w sałatce.
- Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Szczypiorek drobno posiekać.
- Ser cheddar zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Ogórki burgerowe wyłożyć na ręcznik papierowy i dokładnie je odsączyć.
- Sałatę rzymską posiekać.
Sałatkę układać warstwowo:
- sałata rzymska
- cebula czerwona
- kurczak
- sos
- pomidorki koktajlowe
- ser cheddar
- sos
- boczek
- szczypiorek



Zapowiada się pysznie! Czegoś takiego szukałam! Oryginalna 🙂 na weekend zrobię na pewno!