Sałatka dokładka to bardzo smaczna sałatka z dodatkiem selera konserwowego i pora. Tą bardzo smaczną i prostą sałatkę można przygotować w ekspresowym tempie.
Wystarczy ugotować jajka, odsączyć składniki, pokroić je w kostkę a inne zetrzeć na tarce. Całość wymieszać, doprawić sola oraz pieprzem i pyszna sałatka gotowa. W parę minut można przygotować szybką i smaczną sałatkę i cieszyć się jej smakiem przez dłuższą chwilę.
Sałatka z selerem konserwowym i porem to idealna sałatka na różnego rodzaju domowe imprezy, spotkania w gronie rodziny czy znajomych. Sałatka jest bardzo smaczna, nie bez powodu nosi nazwę dokładka. Po jej skosztowaniu z pewnością każdy poprosi o dokładkę.
Sałatka dokładka gości w naszym domu bardzo często. Zazwyczaj jak ktoś nas odwiedza, stawiam na sałatkę dokładkę, ze względu na to, że jest bardzo szybka w przygotowaniu i każdy ją uwielbia. Czasem także przygotowuje ją na kolację lub zabieram ze sobą do pracy, mając pewność, że zachowa swoją świeżość i cudowny smak.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z poniższym przepisem na pyszną sałatkę o nazwie dokładka. Jest szybka w przygotowaniu, bardzo łatwa a co najważniejsze smakuje wyśmienicie. Przekonajcie się sami!
SAŁATKA DOKŁADKA – PRZEPIS
Składniki
- 350 g szynki z kurczaka
- 1 por
- 1 puszka ananasa
- 4 jajka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 słoik selera konserwowego
- 4 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Szynkę pokroić w kosteczkę. Ja wybrałam szynkę z wędzonego kurczaka.
- Pora umyć i pokroić w półkrążki.
- Kukurydzę i selera odsączyć z zalewy.
- Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
- Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać 4 łyżki majonezu. Jeśli chcecie aby sałatka była lżejsza, można majonez zastąpić jogurtem naturalnym.
- Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Robię tę sałatkę od wielu lat ale produkty układam warstwowo przepyszna i używam tylko szynki konserwowej.
Ja np zamiast szynki daje parówki pokrojone w kostkę i urozmaicam to woreczkiem ryżu… Pychotka, bardzo często ją robię.