Sałatka na wypasie
Sałatka na wypasie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zawiera w sobie wszystko to, co najlepsze! Jest szybka, smaczna i kolorowa.
Sałatka na wypasie idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezy, czy spotkania w rodzinnym gronie. Możemy ją także zaserwować na kolację, czy zabrać ze sobą do pracy. Do przygotowania tej sałatki potrzebujemy kurczaka, jajek, czerwonej fasoli, kukurydzy, ogórków korniszonów oraz czerwonej cebuli. Dodatek to sos, przygotowany na bazie jogurtu naturalnego, majonezu oraz musztardy. Jeśli zależy Wam na lżejszej wersji sałatki, możecie całkowicie pominąć majonez i dodać tylko jogurt z musztardą.
Przepis na sałatkę na wypasie jest bardzo prosty a składniki ogólne dostępne. Dlatego też tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania przepisu.
Sałatka na wypasie z pewnością podbije serca Waszych gości na domowej imprezie. Na takie okazje polecam Wam również inne przepisy z mojego bloga:
SAŁATKA NA WYPASIE – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 mała puszka czerwonej fasoli
- 5 jajek
- 4 ogórki korniszone
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Kurczaka oczyszczamy z błonek, myjemy, a następnie kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka, papryką słodką, solą oraz pieprzem. Odstawiamy na 30 minut. Po upływie czasu smażymy na złoty kolor.
- Cebulę kroimy w kosteczkę.
- Ugotowane na twardo jajka kroimy w kosteczkę.
- Kukurydzę oraz fasolę odsączamy z zalewy.
- Ogórki kroimy w kostkę.
- Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, musztardą, solą oraz pieprzem.
- Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy przygotowany sos, mieszamy.