Dzisiejszy przepis poświęcony będzie miłośnikom przetworów, a dokładniej ogórków.
Kiedy nie mamy czasu na przygotowanie sałatki do obiadu, domowe przetwory sprawdzą się idealnie. Otwierając słoik, czujemy zapach lata, oraz przypominamy chwile ciepłych i słonecznych dni.
Szwedzka sałatka z ogórków to idealny dodatek do różnego rodzaju dań obiadowych czy kanapek. Z pewnością posmakuje każdemu z Was.
Tak przygotowane ogórki można spożywać już po kilku dniach. Są naprawdę przepyszne!
Składniki:
- 3 kg ogórków
- 2 l wody
- 2 łyżki soli
Do każdego słoika:
- 1/2 łyżeczki ziarenek pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 płaska łyżeczka gorczycy
Zalewa:
- 4,5 szklanki wody
- 3 szklanki octu 10%
- 3 szklanki cukru
Przygotowanie:
- Ogórki umyć i pokroić w cienkie plastry.
- Wodę wymieszać z sola i zalać nią ogórki. Wszystko odstawić na 3 godziny.
- Po upływie czasu ogórki odsączyć na sitku i włożyć do słoików. Do każdego z nich dodać pieprz, ziele angielskie i gorczycę.
- Przygotować zalewę: Wodę zagotować z octem i cukrem. Gorącą zalewą zalać wszystkie słoiki i mocno zakręcić.
- Słoiki włożyć do garnka z ciepłą wodą i gotować ok. 15 minut.
- Po upływie czasu wyjąć i odwrócić do góry dnem.