Sałatka tatarska została przygotowana w naszym domu całkiem przypadkiem. Pierwotnie miał to być sos tatarski. Jednak mąż wpadł na pomysł, by dodać do sosu pokrojone jajka oraz groszek konserwowy i tak z sosu zrobiła się sałatka. Powiem Wam, że wyszła naprawdę bardzo smaczna.
Taka sałatka tatarska będzie idealną alternatywą dla jajek w sosie tatarskim i świetnym pomysłem na świąteczną sałatkę, szczególnie na Wielkanoc. Sałatka tatarska jest bardzo łatwa w przygotowaniu i świetnie smakuje. Jestem pewna, że zachwyci podniebienia Waszych gości. Zapraszam na przepis!
SAŁATKA TATARSKA – PRZEPIS
Liczba porcji: 4+ | Czas przygotowania: 20 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 4 jajka
- 5 ogórków konserwowych
- 6-7 pieczarek marynowanych
- 1 cebula czerwona
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy
- 3 łyżki majonezu
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Obieramy ze skorupki i kroimy w kosteczkę.
- Ogórki konserwowe, cebulę oraz marynowane pieczarki również kroimy w kostkę.
- Groszek odsączamy z zalewy.
- Majonez mieszamy ze śmietaną, sokiem z cytryny, tartym chrzanem, musztardą, oraz cukrem.
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy przygotowany sos. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy.