Dziś lekko i pysznie czyli sałatka z gruszką, serem feta i orzechami. Gruszka to lekkostrawny owoc o bardzo bogatym składzie odżywczym. Doskonale nadaje się do wypieków, deserów, a także do mięs i sałatek.
Sałatka z gruszką jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na przystawkę lub lekką kolację. Wyśmienicie smakuje i ładnie prezentuje się na talerzu. Swoim wyglądem przypomina trochę popularne i dobrze wszystkim znane carpaccio z buraka. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
SAŁATKA Z GRUSZKĄ PRZEPIS
Składniki na 1 porcję
- 1 gruszka
- duża garść mieszanki sałat
- garść orzechów włoskich
- ok. 30 g sera feta
Dressing:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka soku z cytryny
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Składniki na dressing wymieszać ze sobą.
- Sałatę umyć i wyłożyć na talerz.
- Gruszkę obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na sałacie.
- Ser feta pokroić w kosteczkę i wyłożyć na talerz.
- Na koniec sałatkę posypać orzechami włoskimi.
- Przed podaniem sałatkę polać przygotowanym wcześniej dressingiem.